Παύλου Λευτέρης

Ο Λευτέρης Παύλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Από 15 ετών δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της λαϊκής μουσικής, μαθητεύοντας δίπλα σε καταξιωμένους μουσικούς. Φοιτά στο Σύγχρονο Ωδείο, αλλά, ακολουθώντας τις οικογενειακές του καταβολές μελετά τη θρακιώτικη λύρα κοντά στον αναστενάρη Γιάννη Στρίκο.

Από το 1983 και εξής παίζει πλάι στους ρεμπέτες Μαριώ, Νάκο Κυπρούλη (Χοντρονάκο), Αγάθωνα Ιακωβίδη, Σοφία Εμφιετζή, Τάκη Μπίνη. Συνεργάζεται επίσης με τους Κώστα Παπαδόπουλο, Μελίνα Κανά, Χρήστο Μητρέντζη, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέα Καρακότα, Πέτρο Γαϊτάνο, Νίκο Ζιώγαλα, Κατερίνα Σιάπαντα, Μανώλη Φάμελο, Γλυκερία, Μανώλη Ρασούλη, Αναστασία Μουτσάτσου, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Σοφία Παπάζογλου, Κώστα Πρατσινάκη, Μαρία Παπανικολάου, Δημήτρη Ζερβουδάκη και Γεράσιμο Ανδρεάτο. Στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής παίζει με τους Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, Νίκο και Γιασεμί Σαραγούδα, Νίτσα Τσίτρα, Ηλία Σούκα, Χρήστο Ζώτο, Στάθη Κουκουλάρη, Ξανθίππη Καραθανάση, Νάντια Καραγιάννη, Πετρολούκα Χαλκιά, Νίκο Φιλιππίδη, Νίκο Αλβανόπουλο, Γιώργο Γιαρέμη, Γρηγόρη Καψάλη, τον παπά-Αναστάση, τον Σόλωνα Λέκκα και με τους αείμνηστους Κώστα Κουφογιάγκο και Βασίλη Σούκα.

Υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σταυρούπολης και του συγκροτήματος παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από το 1991 διδάσκει κρουστά στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Συκέων, στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας, στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας. Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με το Σύλλογο έρευνας, μελέτης και διάδοσης της βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός», καθώς και με τον Γιώργο Μελίκη και τον Δημήτρη Αδαμόπουλο στις λαογραφικές εκδηλώσεις που επιμελούνται, τον «Λαϊκό Χειμώνα» και το «Δοξαστικό της Ρωμιοσύνης» αντίστοιχα.

Στο χώρο της ανατολικής μουσικής έχει παίξει με τον Ross Daly, τους Τούρκους Suleyman Erguner- νεϊζέν, Ozel Ozer- ταμπουρί, Necip Gulses- ταμπουρί, τις τουρκάλες τραγουδίστριες Melihat Gulses, Gul Gore και την Dilek Kots, το Σύριο ουτίστα Ziad Rajab, τον Σουδανό περκασιονίστα Amin Ala Kabu, τους Πέρσες αδελφούς Kiya & Ziya Tabassian και τον Πέρση Husein Omoumi- νεϊζέν, τη Λιβανέζα τραγουδίστρια Ghada Shbeir, τη Λιβανέζα κανονίστρια Imane Homsy και τον Λιβανέζο Samir Siblini- νεϊζέν.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πολιτισμικού Οργανισμού «Εν Χορδαίς» από το 1993, συμμετέχοντας στις πολλαπλές του δραστηριότητες (συναυλίες, σεμινάρια, εκδόσεις). Από το 2002 έως το 2004 συμμετείχε στις δραστηριότητες του προγράμματος MediMuses, το οποίο ήταν ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πλαίσιο Euromed Heritage II της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Στο ενεργητικό του αριθμεί μια πληθώρα συμμετοχών σε συναυλίες, παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα σ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις καθώς και συμμετοχές σε ηχογραφήσεις μουσικών δίσκων.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με μουσικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής (Κοντραμπάντο, Ιδιόμελο, αδερφοί Παπαεμμανουήλ) και είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος Karsi. Από το 2001 έως σήμερα διδάσκει κρουστά στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.