Καλιοντζίδης Μιχάλης

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης γεννήθηκε στο χωριό Διπόταμος Καβάλας από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Ο πατέρας του Χρήστος εγκαταστάθηκε εκεί μετά τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού το 1922 και ήταν ιεροψάλτης. Αν και από τις ωδειακές του σπουδές αποκόμισε ευάριθμους τίτλους (Ωδικής, Αρμονίας, Ενοργάνωσης ενορχήστρωσης συμφωνικής ορχήστρας, Αντίστιξης και Φούγκας), είναι αυτοδίδακτος στην ποντιακή λύρα, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά από το 1977. Εκπροσωπώντας την Ποντιακή μουσική παράδοση έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.) και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά).

Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Χριστόδουλος Χάλαρης (συνοδεύοντας τον μεγάλο Πόντιο τραγουδιστή Χρύσανθο), ο Θάνος Μικρούτσικος (μουσική για την εκεχειρία της Ολυμπιάδας στο Μέγαρο Μουσικής), η Δόμνα Σαμίου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Γιώργος Νταλάρας (τον οποίo συνόδευσε στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης), o Βαγγέλης Παπαθανασίου (τελετή έναρξης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα '97»), ο Γιώργος Κόρος, ο Χάρρυ Κλυν, η Μαρίζα Κώχ και ο Πέτρος Γαϊτάνος (σε συνεργασία με τον οποίο ηχογράφησε το cd «Ανθεί και φέρει κι άλλο» στην Universal).

Ενορχήστρωσε και διηύθυνε την ορχήστρα και τον θίασο στο έργο «Οι πρόσφυγες» του Θόδωρου Κανονίδη. Έγραψε επίσης την μουσική στο θεατρικό έργο «Της Τρίχας το Γεφύρ'». Τα δυο αυτά θεατρικά σκηνοθέτησε ο Ερμής Μουρατίδης για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η προσωπική του δισκογραφία είναι πολύ μεγάλη και πλήθος οι συμμετοχές του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Το 1989 με πρωτοβουλία του ιδρύεται η Μουσική Στέγη, ένας πολιτιστικός φορέας με στόχο τη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής του Πόντου, που φιλοξενεί σήμερα ένα επιτελείο από λυράρηδες, 40μελή μικτή χορωδία καθώς και συνοδεία 10 παραδοσιακών οργάνων του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου όπως βιολί, ούτι, λαούτο, κεμανές κλπ.

Η παραδοσιακή ορχήστρα και η χορωδία έχουν δώσει μεγάλες συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Δράμα, Άλσος Βεροίας, θέατρο Μελίνας Μερκούρη, προβλήτα Αγίου Νικολάου, Λυκαβηττός, 8 παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, και η σημαντικότερη αυτή που δόθηκε στη γιορτή της Παναγίας Σουμελά στις 15/08/1994 παρουσία 20.000 θεατών). Ασχολείται συστηματικά με την διδασκαλία για την εκμάθηση της ποντιακής λύρας συνεργαζόμενος με 12 μουσικές σχολές (Αθήνα, Θεσσσαλονίκη, Κατερίνη, Κοζάνη κ.α.) απευθυνόμενος σε περισσότερους από 350 μαθητές.