Κοψιδά - Βρεττού Παρασκευή

Η Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Κοινωνική Λαογραφία με θέμα: Η εγκληματικότητα στην πόλη και την ύπαιθρο Λευκάδα (1900-1940). Το έργο θεωρήθηκε συμβολή στην κοινωνιολογική-λαογραφική εξέταση της εγκληματικής συμπεριφοράς.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Θέματα σύγχρονου προβληματισμού (εκδ. Καστανιώτη, 1988), Το έγκλημα και οι κοινωνικοί του προσδιορισμοί (εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1998), Στο άρρητο υφάδι της ζωής τους: Άγγελος Σικελιανός-Άννα Άγγελου Σικελιανού (εκδ. Γρηγόρη, 2002), Λευκάδιος Χερν, Η λαογραφία της στοργής-Σμιλεύοντας το αρχέτυπο της μάνας (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων, 2004), Δημήτριος Γολέμης-Η περιπέτεια του θαυμαστού (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων), 2004, Πενήντα χρόνια Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκαδίων,2005, Λαϊκός Σουρεαλισμός-Κώστας ντε Βαλαμόντε, Ο αντιήρωας μιας παρα-λογικής αφήγησης (εκδ. Fagotto, 2007). Διευθύνει τη σειρά «Η Ελληνική Σκέψη της Διασποράς» των εκδόσεων Γρηγόρη. Σημαντική είναι και η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα και τη φιλολογική επιστήμη.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και Τοπικής Ιστορίας. Είναι Σύμβουλος Φιλολόγων.