Σάντας Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Σάντας γεννήθηκε στη Λευκάδα. Μετά το τέλος των γυμνασιακών του χρόνων, πήγε για σπουδές στις Η.Π.Α., πρώτα στο Knox College, στο Galesburg του Ιλλινόις, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα από το τμήμα Αγγλικών Σπουδών. Κατόπιν, πήρε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στην Urbana και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του, παίρνοντας πανεπιστημιακό πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας (Β.Α.).

Ακολούθησαν διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Northwestern απ’όπου αναγορεύτηκε Διδάκτορας. Δίδαξε στο Milwaukee Downer College (1962-64), στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο (1964-1971) και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας στο Flagler College, από το 1971 έως το 2002, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε με τον τιμητικό τίτλο τού Καθηγητή Emeritus. Έχει δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, όπου είναι σύμβουλος στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Παράλληλα συμμετείχε στη συλλογική συγγραφή πολλών διδακτικών βιβλίων για το δίγλωσσο πρόγραμμα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας.

Μεταξύ άλλων, έχει εκδώσει τα εξής βιβλία: Την κριτική βιογραφία Aristotelis Valaoritis, μετάφραση του διηγήματος του Κωστή Παλαμά «Ο θάνατος του παλληκαριού» και πολυάριθμα άλλα έργα και ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Εξέδωσε επίσης δύο βιβλία με θέμα τον κινηματογράφο: Responding to Film-A Text Guide for Students of Cinema Art, Burnham Inc., Publishers, Chicago 2002, το οποίο μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα, με τον τίτλο Πώς βλέπω μια ταινία;

Σπουδή στην τέχνη του κινηματογράφου, επιμ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, μτφρ. Μαρίνα Τουλγαρίδου, εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2006) και The Epic in Film-From Myth to Blockbuster, Rowman & Littlefield Publishers (2007). Έχει δημοσιεύσει πολλά ακαδημαϊκά άρθρα, τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική γλώσσα και μετέφρασε πλήθος θεατρικών έργων του αρχαίου ελληνικού δράματος, εκ των οποίων τρία έχουν ανέβει σε παραστάσεις στην Αμερική: Ηλέκτρα του Ευριπίδη (1984), Οιδίπους τύραννος (1991) και Αντιγόνη (2010).

Αυτό τον καιρό, ασχολείται με τη μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου και μόλις τελείωσε άλλο ένα βιβλίο με θέμα τον κινηματογράφο. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για τα έργα του και του έχουν απονεμηθεί υποτροφίες και ερευνητικές επιχορηγήσεις, όπως η περίφημη επιδότηση Danforth Fellowship Foundation Teacher Grant. Επίσης, συμπεριλήφθηκε στο Choice ως Διαπρεπής Εθνικός Δάσκαλος καθώς και στο American Hellenic Who’Who, το 1990, και στο Who’Who Among American Teachers το 2002.