Μυζάλης Γιώργος

Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, το ελληνικό τραγούδι τον απασχολούσε. Ως ακροατή, ως μαθητή μουσικών σχολείων, ως φοιτητή (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) μουσικών σπουδών, ως επαγγελματία της μουσικής βιομηχανίας, ως μουσικοκριτικό, ως δημοσιογράφο, ως στιχουργό, ως συνθέτη, ως τραγουδοποιό. Η πρώτη του επαφή μ’ αυτό έγινε στα παιδικά του χρόνια, όταν (σύμφωνα με τις μαρτυρίες των οικείων του) μπορούσε να αποστηθίζει στίχους και μελωδίες πολύ πριν μάθει ανάγνωση και γραφή.

Η πρώτη συναυλία που πήγε (1985- Ο.Α.Κ.Α. Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο) τον «μάγεψε» και μοιραία τον οδήγησε την επόμενη κιόλας χρονιά σε μαθήματα μουσικής θεωρίας και κιθάρας. Τα μαθήματα συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του δημοτικού για να ακολουθήσει, σχεδόν χωρίς να το καταλάβει, η είσοδός του στο Μουσικό Γυμνάσιο και στο Λύκειο Παλλήνης, κι έπειτα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (αρχικά του Ιονίου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια του Ε.Κ.Π.Α.). Παράλληλα, ξεκίνησε να αρθρογραφεί για το ελληνικό τραγούδι ως μουσικοκριτικός και δημοσιογράφος σε ιστοσελίδες αλλά και στον έντυπο Τύπο, ενώ παρακολουθούσε συναυλίες μανιωδώς.

Έκανε το πρώτο του πέρασμα από την επίσημη μουσική βιομηχανία τα έτη 2000-2001 δουλεύοντας στη δισκογραφική εταιρεία Virgin με διευθυντή τον Γιάννη Πετρίδη, για να επιστρέψει σ’ αυτήν λίγα χρόνια αργότερα, το 2006, αρχίζοντας τη συνεργασία του ως μουσικολόγος και ερευνητής με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Α.Ε.Π.Ι., τη διεύθυνση του οποίου είχε από το 2012 ως το 2017.

Ακολούθησε το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό του Ε.Κ.Π.Α. (Μουσική κουλτούρα και επικοινωνία: ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της μουσικής) με το θέμα της πτυχιακής του εργασίας να αποτελεί προπομπό της διδακτορικής διατριβής του για το πολιτικό τραγούδι που ολοκληρώθηκε το 2017.

Σήμερα, είναι διευθυντής του τμήματος μελών της Ε.Υ.Ε.Δ.Δ. (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) του Ο.Π.Ι. (Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και συνεχίζει να αρθρογραφεί ανελλιπώς στο ogdoo.gr και στα δύο blogs που διατηρεί: www.musicspins.gr | www.runningspins.gr