Νικολίτσα Αναστασία

Η Αναστασία Νικολίτσα, Χοροθεραπεύτρια, Σωματοκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του Χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. Dance Movement Psychotherapy) στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance/City University του Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο. Από το 2010 μέχρι και το 2016 παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στην Ανάλυση Χαρακτήρα και Εποπτεία Νευροφυτοθεραπείας με τον Genovino Ferri και άλλους στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας & Ανάλυσης του Χαρακτήρα, στην Αθήνα. Το 2014 εκπαιδεύτηκε στη Σωματική Τραυματοθεραπεία (Recovery Therapy for PTSD & Trauma) με την Jane Simington και το 2018 εκπαιδεύτηκε πάνω στο Comprehensive Resource Model (CRM) στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας, στην Αθήνα.

Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και από το 2003 μέχρι σήμερα, εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσα, διαταραχές προσωπικότητας και νευρώσεις.

Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Trinity Laban Conserva- toire of Music and Dance, στο Metropolitan University του Λονδίνου και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Διομήδη Φωτιάδη». Δίδαξε μερικά από τα εργαλεία της Χοροθεραπείας στα πλαίσια προγράμματος μετεκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελληνοβρετανική Εκπαιδευτική, από τον Οκτώβρη 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018.

Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Παρουσίασε πορίσματα της δουλειάς της με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα το 2008, και το 2009 δημοσίευσε αυτά τα πορίσματα στο επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης Χοροθεραπευτών της Αυστραλίας - “Moving On”, Vol 8: Nos. 1&2, (pp. 34-37). Πορίσματα από τη διπλωματική της εργασία για τη σωματική αντιμεταβίβαση του θεραπευτή και την πρόληψη της ψυχικής εξουθένωσης (burn out) έχουν αναφερθεί στα βιβλία "Authentic Move- ment: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved" της Patricia Pallaro (2007) και "Supervision of Dance Movement Psychotherapy” της Helen Payne (ed.) (2008). Στις αρχές του 2018 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, από τις εκδόσεις Αγγελάκη, μια ψυχολογική νουβέλα με τίτλο «Η δύναμη του ανυπεράσπιστου παιδιού».

Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια, καθώς επίσης δημιούργησε και οδήγησε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από τη Συρία και το Αφγανιστάν, για λίγους μήνες τον χειμώνα του 2015, κατά τη διάρκεια του μεγάλου περάσματος των προσφύγων πολέμου από την Ελλάδα.