Αμαραντίδης Φιλάρετος Α.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Πατέρας του υπήρξε ο γνωστός Έλληνας συνθέτης και θεωρητικός Αμάραντος Αμαραντίδης (1947-1995) και μητέρα του η ζωγράφος Λεμονιά Αμαραντίδου. Σπούδασε από πολύ μικρή ηλικία πιάνο με καθηγητές τον Νίκο Κασιούρα και την Έφη Παπαθωμαϊδου και θεωρητικά στα ωδεία Ορφείο και Φίλιππος Νάκας, απ' όπου και αποφοίτησε με τα πτυχία αρμονίας και αντίστιξης με τον βαθμό Άριστα με καθηγητή τον συνθέτη, μαέστρο, μουσικολόγο και πιανίστα Δημήτρη Καραβέλη. Σπούδασε επίσης ηχοληψία, ενορχήστρωση και ενοργάνωση. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας και ήδη από τα δεκαεννέα του χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής ηλεκτρικής κιθάρας, διδάσκοντας σε ωδεία της Αθήνας καθώς και παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα. Μαθήτευσε επίσης κοντά στους καθηγητές Νίκο Παπαντριανταφύλλου, Ιωάννη Αναστασάκη, Γιώτη Σαμαρά, Θοδωρή Ζίρα και Γιάννη Ράπτη.

Το 2010 είχε την πρωτότυπη ιδέα να δημιουργήσει ένα καινούριο καινοτόμο σύστημα σημειογραφίας της μουσικής που το ονόμασε «Τρίγραμμο». Το 2011 πήρε τη μοναδική υποτροφία της χρονιάς για αλλοδαπούς σπουδαστές από το «Musicians Institute» στο Λος Άντζελες όπου παρακολούθησε μαθήματα για ένα χρόνο με καθηγητές διάσημους αμερικανούς session μουσικούς και παιδαγωγούς. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ανέπτυξη έντονη καλλιτεχνική δράση και μεταξύ άλλων υπήρξε μέλος της tribute μπάντας στους «Haloween», τους «Keepers of Jericho». Εργάστηκε επίσης ως καθηγητής και συνεργάτης στην πρότυπη μουσική σχολή κιθάρας Gig στον Πειραιά καθώς και στο ωδείο Ηχοροές στο Θησείο, ενώ συνέχισε ευρύτερα τις σπουδές σύνθεσης με καθηγητή τον Δημήτρη Καραβέλη.

Έφυγε αναπάντεχα στις 10 Νοεμβρίου 2016 από ανακοπή καρδιάς, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες που πάντα θα τον θυμούνται για το απαράμιλλο ήθος και το σπάνιο ταλέντο του. Με πρωτοβουλία του καθηγητή του Δημήτρη Καραβέλη αθλοθετήθηκε στο Πινδάρειο Ωδείο Κύπρου Αριστείο και χρηματικό έπαθλο στη μνήμη του Φιλάρετου Αμαραντίδη. Το βραβείο αυτό θα απονέμεται στον/ην καλύτερο/η σπουδαστή/στρια του ιδρύματος που θα αποφοιτά με τον υψηλότερο βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Ά Βραβείο. Η προσωπικότητα, το ταλέντο και η σκέψη του Φιλάρετου Αμαραντίδη ας εμπνέουν και τις επόμενες γενιές.