Κούντουρας Δημήτρης

Ο Δημήτρης Κούντουρας ειδικεύεται στη μουσική από τον Μεσαίωνα μέχρι το μπαρόκ καθώς και σε ιστορικά είδη φλάουτου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τo 1975 όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο φλάουτο με ράμφος και στο φλάουτο. Σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και ιστορική ερμηνεία στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης (μεταπτυχιακό δίπλωμα σολίστ, 2001) με τους Heiko ter Schegget και Wilbert Hazelzet και, με υποτροφία του Ιδρύματος Marco Fodella, στη Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου με τους Daniele Bragetti και Marcello Gatti. Στη συνέχεια, σπούδασε μπαρόκ φλάουτο στο Ανώτατο Ωδείο της Βιέννης και μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Τρόσινγκεν με τον Kees Boeke, από όπου αποφοίτησε με τον τίτλο Master of Early Music.

Είναι διδάκτορας ιστορικής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ  και η διατριβή του σχετίζεται με θέματα μουσικής και αναγεννησιακού Ουμανισμού. Το 2016 υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ για την έρευνά του «Η μουσική των τροβαδούρων στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204» (εκδ. Νεφέλη/ Fairead 2017). Ίδρυσε και διευθύνει το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio κι εμφανίζεται ως Duo Goliardi με τον ακορντεονίστα Κ. Ράπτη.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με σύνολα μουσικής δωματίου και ως διευθυντής συνόλων στην Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή, σε αίθουσες συναυλιών όπως η Sala Verdi του Μιλάνου, η Pablo Casals Hall του Τόκυο,  το Konzerthaus της Βιέννης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στα διεθνή φεστιβάλ όπως Styriarte του Γκρατς, Via Medieval του Μάιντς, Banchetto musicale του Βίλνιους, J. S. Bach της Ρίγας, Mousike’ του Μπάρι, Blumental του Τελ Αβίβ, στο Φεστιβάλ του Μπαχρέιν, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Έχει συνεργαστεί με τη Harmony of Nations Baroque Orchestra, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (Ph. Jordan) και με την Armonia Atenea. Έχει ηχογραφήσει με το Ex Silentio για τις γερμανικές εταιρείες Carpe Diem (ΜΝΗΜΗ) και Talanton (Στο φθινόπωρο του Μεσαίωνα) κι έχει συμμετάσχει σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις εταιρείες MDG και DECCA. Ερευνά ζητήματα ιστορίας κι ερμηνείας της μουσικής μέχρι τον 18ο αιώνα και μελετά τις σχέσεις του αναγεννησιακού Ουμανισμού με τη μουσική· έχει μάλιστα εκδώσει σχετικά δοκίμια και άρθρα.

Διδάσκει ερμηνεία της παλαιάς μουσικής και ιστορικά είδη φλάουτου στο Ωδείο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από το 2017 είναι επισκέπτης καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Γενεύης, ενώ έχει διδάξει στο ΑΠΘ, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας κι έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στο King's College του Λονδίνου, στην Ακαδημία του Λουγκάνο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο «Μουσικό χωριό» του Αγίου Λαυρεντίου κ.α.

Είναι μέλος της επιτροπής του ευρωπαϊκού προγράμματος EΕΕmerging Early Music στο Αμπροναί της Γαλλίας.
www.exsilentio.org