Βρακά Μαρία

Η Μαρία Βρακά ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα (Τμήμα Μουσικών Σπουδών , ΕΚΠΑ) και τις διδακτορικές στο Λονδίνο (UCL, Institute of Education), με υποτροφία του ΙΚΥ. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε θέματα μουσικής αντίληψης και στην ανάπτυξη μουσικότητας σε βρεφικές και νηπιακές ηλικίες.

Είναι η πρώτη που διερεύνησε σε βάθος την ιδιότητα της «α‘πόλυτης ακοής»’ μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής ελληνικής κουλτούρας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει κεφάλαια σε ακαδημαϊκά βιβλία με αντικείμενο την Μουσική Εκπαίδευση.

Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια (IOE, 2006-2015) και λέκτορας (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 2014-2016). Το 2008 ξεκίνησε να γράφει και να εφαρμόζει το πρόγραμμα ‘Musigenius’ για βρέφη και παιδιά έως επτά ετών. Είναι η ιδρύτρια και διευθύντρια του Hampstead Early years Music Education Centre (HEMEC) στο Λονδίνο, ένα πρότυπο κέντρο μουσικής προπαιδείας. Το πρόγραμμά της για παιδιά προσχολικής ηλικίας με προβλήματα ακοής βραβεύτηκε και επιδοτήθηκε από τον οργανισμό Sound Connections, ως το πιο καινοτόμο πρόγραμμα για το 2018.