Γεωργακαράκου Μαρία

Η Μαρία Γεωργακαράκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Το 1997 πήγε στις Ηνωµένες Πολιτείες ως υπότροφος Fulbright. Το 2001 απέκτησε µεταπτυχιακό τίτλο Master of Music στη µονωδία, µε διάκριση, από το Longy School of Music, στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Το 2015 έλαβε τον τίτλο της Διδάκτορος Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστηµίου της Βοστώνης.

Έχει συµµετάσχει ως σολίστ σε πολλές συναυλίες, κυρίως στις Ηνωµένες Πολιτείες. Έχει χαρακτηριστεί ως «πραγµατικό εύρηµα» (Boston Globe, 2000) και ως «κάτοχος µαγευτικής φωνής» (Boston Herald, 2001, Early Music America, 2009).

Το 1997 τιµήθηκε µε το Βραβείο Λέοντος Λαιµού της Ακαδηµίας Αθηνών.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, τις επιδράσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού στην αγγλική φωνητική µουσική του 17ου αιώνα, την παραγωγή της φωνής σε διάφορες ιστορικές περιόδους και τις τεχνικές ιδιαιτερότητες διαφόρων υποοµάδων του πληθυσµού της Ελλάδας. Έχει παρουσιάσει τα συµπεράσµατα της έρευνάς της σε διεθνή συνέδρια (Χαβάη και Ελσίνκι 2004, Βαρσοβία 2006, Αθήνα 2015).

Δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήµιο της Βοστώνης, καθώς και σε διάφορα ιδρύµατα της Ορθόδοξης Μητρόπολης Βοστώνης και Νέας Αγγλίας. Επίσης, δίδαξε µονωδία και παιδαγωγική της φωνής σε πολλά masterclasses, που διοργανώθηκαν κυρίως στην Αθήνα.

Είναι µέλος της Οµοσπονδίας Καθηγητών Τραγουδιού Ηνωµένων Πολιτειών και Καναδά (NATS) και έχει διατελέσει αξιολογήτρια σε διαγωνισµούς νέων τραγουδιστών και τραγουδιστριών. Σε συνεργασία µε τη διαφηµιστική εταιρεία Leave Your Mark, εισήγαγε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, µία σειρά εβδοµαδιαίων διαδικτυακών εκποµπών µε θέµα το τραγούδι.

Είναι παντρεµένη και ζει µε την οικογένειά της στην Αθήνα.