Τσαρδάκας Απόστολος

Ο Απόστολος Τσαρδάκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1969. Δέχτηκε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα από την οικογένειά του, η οποία διατηρεί μακρόχρονη σχέση με την τέχνη της μουσικής. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε την ενασχόληση του με την κιθάρα, μελετώντας κυρίως την έντεχνη ελληνική μουσική και το ρεμπέτικο τραγούδι. Λίγο αργότερα συμμετείχε στην Ορχήστρα Νέων του Ι.Ν. Παναγούδας, με την οποία συνεργάστηκε για 8 χρόνια δίνοντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία δουλεύοντας σε διάφορες μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα φοίτησε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο και ιεροψάλτη του Οικ. Πατριαρχείου Ε. Γεωργιάδη.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 έστρεψε την μουσική του αναζήτηση στα όργανα και τις μουσικές της Μεσογείου. Μελέτησε αρχικά το ούτι, στη συνέχεια όμως αφοσιώθηκε στο κανονάκι με το οποίο καταξιώθηκε τελικά στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

Από το 1993 ως το 2004 συμμετείχε στο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς, με το οποίο ηχογράφησε 5 δίσκους και έδωσε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα εργάστηκε στην Ορχήστρα της ΕΤ3, στην Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην Ορχήστρα του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες της παραδοσιακής και της έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Έχει διδάξει ούτι και κανονάκι στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για 6 συνεχή έτη, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.