Το τουμπελέκι και οι ρυθμοί

Παύλου Λευτέρης
+ Online υλικό
€ 19,00   € 17,10 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια και τους οργανικούς σκοπούς

Αυτή η έκδοση σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας μας με το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Ηπείρου και συγκεκριμένα με τις δημοσιεύσεις του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Περιλαμβάνει την ηχογράφηση των πολύ γνωστών ρυθμών από το τουμπελέκι στην Ελληνική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια και τους οργανικούς σκοπούς. Οι φωτογραφίες, τα διαγράμματα και το online ακουστικό υλικό παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

“... Πλάι σε ανθρώπους που έπαιζαν παραδοσιακά μουσικά όργανα, τραγουδούσαν και χόρευαν, το υλικό που παρουσιάζεται εδώ δεν το γνώριζα απλά, αλλά το βίωσα, ζυμωμένο με εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, και προπαντός με αισθήματα πλούσια και μεστά, πάνω στην συλλογική μέθεξη που ενώνει τους κοινωνούς μιας μουσικής γλώσσας παλιάς, μα πάντα ζωντανής. Προσπάθησα λοιπόν κατά τη συγγραφή να μην αποστεώσω το βίωμα, να μην προδώσω τη δυναμική του, αλλά να ανακαλέσω σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ήχων, και, πιο πολύ ακόμα, των λειτουργιών που υπηρετούν οι ρυθμοί που συγκεντρώνω στην παρουσίαση αυτή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ρυθμικά μοτίβα αντιστοιχίζονται σε χορευτικούς τύπους: δεν θεωρώ φυσικά ότι ταυτίζονται, επιλέγω ωστόσο να κρατήσω αυτή την πρακτική ονοματοθεσίας, που είναι ο κανόνας μεταξύ των λαϊκών μουσικών, προκειμένου να υπηρετηθεί η ανάγκη της αναγωγής στην καθολική εμπειρία που συνοδεύει την λαϊκή μουσική. Αυτή η εμπειρία, το βίωμα, ήταν η αφετηρία για να συνταχθεί αυτό το βιβλίο. Αυτή η εμπειρία εύχομαι να είναι και ο προορισμός του.” Λευτέρης Παύλου

Οι Εκδόσεις του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής δρομολογήθηκαν το 2003 στο πλαίσιο του Προγράμματος Αναμόρφωσης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΤΛΠΜ, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και το ΥΠΕΠΘ (ΕΠΕΑΚ ΙΙ). Η λειτουργία ενός εκδοτικού label ως μη κερδοσκοπικό εγχείρημα, που αξιοποιεί την υποδομή και τις διοικητικές υπηρεσίες του ΤΛΜΠ, αποσκοπεί:
- Στην έκδοση εντύπων, δίσκων ακτίνας ή πάσης φύσεως ηλεκτρονικών εκδόσεων με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας
- Στον εμπλουτισμό της επιστημονικής βιβλιογραφίας σε ζητήματα που σχετίζονται με τις μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου
- Στην προαγωγή της μουσικολογίας και κάθε άλλη επιστήμης που εστιάζει στον μουσικό πολιτισμό, ιδιαίτερα δε στον λαϊκό.
- Στην προαγωγή εκδόσεων που υποστηρίζουν την μουσική παιδαγωγική, μάλιστα δε αυτή που σχετίζεται με τις μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου.
- Στην προώθηση μεταφράσεων και συν-εκδόσεων με άλλα ιδρύματα και φορείς, σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος.
- Στην επιστημονική εκλαϊκευση και την ευρύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων της ακαδημαϊκής έρευνας.
- Στην προαγωγή του ερευνητικού έργου των συνεργατών του ΤΛΠΜ κατά προτεραιότητα, αλλά και κάθε άλλου ερευνητή που δραστηριοποιείται σε ανάλογους χώρους.
- Στην παροχή της δυνατότητας σε νέους επιστήμονες να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, συμπληρώνοντας την προσφορά των εμπορικών εκδόσεων και στηρίζοντας ποιοτικές επιλογές.
- Στη δημιουργία μιας ταυτότητας για το ΤΛΠΜ που θα αντανακλά την εσωτερική του δύναμη και θα κοινοποιεί την δραστηριότητά του.


Δείτε τα περιεχόμενα και ένα απόσπασμα του βιβλίου

Ακούστε τις ασκήσεις του βιβλίου:

ISBN
979-0-801151-12-4

Εκδόσεις
Fagottobooks

Γλώσσα
Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2006

Σελίδες
80

Διαστάσεις
18x22

Κωδικός "Εύδοξος"
59360488

Σχετικά προϊόντα