Πετρόχειλος Βασίλης

Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα (Ελληνικό Ωδείο, Ωδείο «Ν.Σκαλκώτας»), έχει δίπλωμα Μονωδίας, πτυχία Φούγκας, Αντίστιξης, Αρμονίας και Ωδικής. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων Ιστορίας Τέχνης στο Ινστιτούτο Michelangello της Φλωρεντίας, μουσικολογίας στο Παν/μιο Αθηνών, ως και σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας και μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων.

Έχει κάνει μικρή παρουσία σαν σολίστας βαθύφωνος, από νεαρή ηλικία υπήρξε μέλος αρκετών πολυφωνικών χορωδιών. Από δε το 1982 ασχολείται συστηματικά με τη διεύθυνση χορωδιών a-cappella έχοντας παρουσιαστεί ως μαέστρος σε πολλές Ελληνικές πόλεις, σε Φεστιβάλ, στη τηλεόραση, στο ραδιόφωνο (Γ’ πρόγραμμα) καθώς και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Έχει ηχογραφήσει με δική του χορωδία παραδοσιακά τραγούδια πάνω σε a-cappella επεξεργασίες του ενώ έχει εκδόσει δυο βιβλία με διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών για χορωδία.

Το 1995 τιμήθηκε απ’ τον Δ. Αργυρούπολης και το 1998 απ’ τον Δ. Ηλιούπολης για την μουσική πολιτιστική προσφορά του. Διδάσκει ως καθηγητής μουσικής στη δημόσια μέση εκπαίδευση και σε ωδεία, υπήρξε επιμορφωτής για τη μουσική αγωγή στο ΠΕΚ Αθήνας. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σμυρναίων, υπήρξε μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης και τώρα παράλληλα ασχολείται ερευνητικά με το κλασικό ρεπερτόριο και Σμυρναίικο τραγούδι όπου πρόκειται να εκδόσει σχετικό βιβλίο.