Tzu Lao
Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Lao Tzu δεν είναι γνωστή. Οι μύθοι ποικίλλουν, αλλά οι ειδικοί τοποθετούν τη γέννησή του γύρω στο 600 με 300 π.Χ. Lao Tzu δεν ήταν το πραγματικό του όνομα, αλλά ένας τιμητικός τίτλος που αποδόθηκε στο σοφό, ο οποίος σημαίνει "Γέρο Στοχαστής". Οι σοφές του συμβουλές προσέλκυσαν οπαδούς ο ίδιος, όμως, αρνούνταν να αποτυπώσει τις ιδέες του εγγράφως. Πίστευε ότι οι γραπτές λέξεις μπορεί να στερεοποιηθούν δημιουργώντας επίσημα δόγματα. Ήθελε η φιλοσοφία του να παραμείνει ένας φυσικός τρόπος ζωής με αρχές την καλοσύνη, την αγαλλίαση και το σεβασμό.
Ο Lao Tzu δε θέσπισε κανένα αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς. Πίστευε ότι η συμπεριφορά του ανθρώπου θα πρέπει να κατευθύνεται από το ένστικτο και τη συνείδηση. Πίστευε επίσης ότι η ανθρώπινη ζωή, όπως οτιδήποτε άλλο στο σύμπαν, επηρεάζεται διαρκώς από εξωγενείς δυνάμεις. Υπήρξε υπέρμαχος της άποψης ότι η «απλότητα» είναι το κλειδί προς την αλήθεια και την ελευθερία. Ο Lao Tzu ενθαρρύνει τους ακολουθητές του να παρατηρούν και να επιδιώκουν να κατανοούν τους νόμους της φύσης, να αναπτύσσουν τη διαίσθηση και να καλλιεργούν την προσωπική τους δύναμη και να χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη ώστε να διάγουν τη ζωή τους με αγάπη, και χωρίς βία.
Ο μύθος λέει ότι στο τέλος ο Lao Tzu, πικραμένος από την κακία του ανθρώπου, ξεκίνησε προς το δάσος πάνω σε ένα βούβαλο αφήνοντας πίσω του τον πολιτισμό. Όταν έφτασε στη τελευταία πύλη του τεράστιου τείχους που προστάτευε το βασίλειο, ο φρουρός της πύλης τον έπεισε να καταγράψει τις αρχές της φιλοσοφίας του για την ευημερία. Αποτέλεσμα αυτής της καταγραφής είναι τα 81 ρητά του "Tao-Te Ching" (Ταό – σημαίνει η αρχή των πάντων, Τε - σημαίνει το να ζούμε με βάση τις αρχές της ηθικής και της αρετής, και Τζινγκ - σημαίνει κείμενο ή κλασικό). Αυτό το αρχαίο κινέζικο κείμενο αποτελεί το πιο πολυμεταφρασμένο κλασικό μετά τη Βίβλο.