Όλα συνδέονται - Η δύναμη της μουσικής

Barenboim Daniel
€ 13,78   € 12,40 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Αυτό το βιβλίο δεν είναι ούτε για μουσικούς, ούτε για μη μουσικούς, αλλά για το φιλοπερίεργο μυαλό που επιθυμεί να ανακαλύψει τις παραλληλίες μεταξύ μουσικής και ζωής και τη σοφία που μπορεί να αφουγκραστεί το αυτί μέσω της σκέψης. Αυτό δεν είναι προνόμιο μόνο για εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς που εκπαιδεύονται στη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία, ούτε διανοουμενίστικη πολυτέλεια αποκλειστικά για τους πλούσιους· θα ισχυριζόμουν ότι είναι μια βασική αναγκαιότητα προκειμένου να αναπτυχθεί η ακουστική ευφυΐα. Όπως θα εξηγήσω στο κεφάλαιο «Αφουγκρασμός και Ακοή», μπορούμε να μάθουμε πολλά για τη ζωή από τις δομές, τα αξιώματα και τους νόμους που είναι εγγενή στη μουσική, είτε βιώνονται από τον ακροατή είτε από τον ερμηνευτή.

Πολλά από τα θέματα που πραγματεύομαι σε αυτό το βιβλίο έχουν απασχολήσει τη σκέψη μου για δεκαετίες και είναι αποτέλεσμα σχεδόν εξήντα χρόνων ερμηνείας, διδασκαλίας και στοχασμού. [...] (Απόσπασμα από την παρουσίαση της έκδοσης)

«Η δύναμη της μουσικής έγκειται στην ικανότητά της να απευθύνεται σε όλες τις όψεις του ανθρώπινου όντος - στη ζωώδη, τη συναισθηματική, τη διανοητική και την πνευματική. Η μουσική μάς διδάσκει, εν ολίγοις, ότι όλα συνδέονται.»

«Ο Μπάρενμποϊμ καθιερώνεται, για μία ακόμα φορά, ως ο πιο αγνός, άρα και ο πιο αγωνιώδης, υπερασπιστής της απόλυτης και διαρκούς σημασίας της τέχνης.» (Sunday Times)
«Κανένας εν ζωή μουσικός δεν μιλάει με τόση αυθεντία για τα μείζονα ζητήματα των καιρών μας» (Evening Standard)
«Λίγοι συγγραφείς έχουν συνοψίσει τόσο λακωνικά και εύστροφα τα θεμελιώδη στοιχεία της κλασικής μουσικής» (Financial Times)
«Η έκφρασή του είναι απλή αλλά όχι απλουστευτική, ενώ οι σκόπιμα αργοί ρυθμοί του λόγου του σχεδόν επιβάλλουν στον αναγνώστη να σταματά, να σκέφτεται και τελικά, να αφουγκράζεται» (Economist)
«Μία σπάνια ευκαιρία να μάθει κανείς πώς σκέφτεται ένας σπουδαίος μουσικός» (The Guardian)

Περιεχόμενα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η δύναμη της Μουσικής
Πρελούδιο
Ήχος και Σκέψη
Αφουγκρασμός και Ακοή
Ελευθερία Σκέψης και Ερμηνείας
Η Ορχήστρα
Ιστορία Δύο Παλαιστινίων
Φινάλε
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Παραλλαγές
Έχω Ένα Όνειρο
Σε σχέση με τον Σούμαν
Σε ανάμνηση του Έντουαρντ Σαΐντ
Ανατράφηκα με Μπαχ
Σε σχέση με τον Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ
Σε σχέση με τον Πιερ Μπουλέζ
Σε σχέση με την Ορχήστρα Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι
Σε σχέση με τον Μότσαρτ
Εξήντα χρόνια Ισραήλ
Σημειώσεις
Ευρετήριο

ISBN
9786188700154

Εκδόσεις
Ευρυδίκη

Γλώσσα
Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2024

Σελίδες
275

Διαστάσεις
21x15

Σχετικά προϊόντα