Μάνος Χατζιδάκις – Ο Μεγάλος Ερωτικός

Βάκης Αλέξης
€ 11,90   € 10,70 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Τι συμβαίνει με τον "Μεγάλο Ερωτικό"; Πού οφείλεται άραγε αυτή η αξιοθαύμαστη αντοχή και επιδραστικότητά του μέσα στα χρόνια; Πώς γίνεται να είναι ένα σταθερό και αξεπέραστο σημείο αναφοράς της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στον 20ό αιώνα; Ποια είναι η εξήγηση στο ότι οι νέοι άνθρωποι που ανακαλύπτουν τη δύναμη και τη γοητεία του συνεχώς πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται;

Αυτό το βιβλίο θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε τέτοια -και σε πολλά ακόμη- ερωτήματα. Για να το κάνει, θα προσπαθήσει να «εξετάσει» το έργο σε σχέση με τη συνολική μουσική εργασία του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και να το τοποθετήσει στον πραγματικό χρόνο που δημιουργήθηκε.

Περιεχόμενα

 • Πρόλογος
 • Εισαγωγή
 • Ο Μεγάλος Ερωτικός, έργο 30 (1972)
 • Για τον Μεγάλο Ερωτικό
  1. Ο Χατζιδάκις στην Αμερική
  1. Η γέννηση της ιδέας του "Μεγάλου Ερωτικού"
  1. Περί του τραγουδιού
  1. Η επιστροφή στην Ελλάδα
  1. Η Φλέρυ
  1. ...και ο Δημήτρης
  1. Η ηχογράφηση
  1. «Κέλομαί σε Γογγύλα»
  1. Μια διθυραμβική κριτική
  1. Ο Χατζιδάκις και ο Τύπος
  1. Ο μουσικός "Μεγάλος Ερωτικός"
 • Επίμετρο: Γιώργος Ανδρέου

Οι εκδόσεις Οξύ, σε συνεργασία με το Avopolis.gr, παρουσιάζουν με μεγάλη χαρά στο ελληνικό κοινό τη διεθνώς αγαπημένη μουσική σειρά βιβλίων ‘’33 ⅓’’, που επικεντρώνεται σε δίσκους– ορόσημα της ροκ –και όχι μόνο– μουσικής, από τους Beatles, τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin, τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Μπομπ Ντίλαν και τον Μάιλς Ντέιβις μέχρι τους Joy Division, τους Public Enemy, τους Metallica, τον Τομ Γουέιτς, τον Μπράιαν Ίνο και πολλούς ακόμη

Μέσα από συνεντεύξεις με δημιουργούς και συντελεστές, προσωπικές αφηγήσεις και διεξοδικές μουσικές αναλύσεις, συγγραφείς και κριτικοί συνεισφέρουν στη σειρά ‘’33 ⅓’’ φωτίζοντας το ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο του κάθε δίσκου, καθώς και άγνωστες πλευρές της σύνθεσης, της ηχογράφησης και της απήχησης των άλμπουμ που σημάδεψαν την παγκόσμια μουσική σκηνή, έδωσαν το έναυσμα για καλλιτεχνικά και κοινωνικά κινήματα, επέδρασαν καταλυτικά στη σύγχρονη μουσική ιστορία και κοσμούν διαχρονικά τις δισκοθήκες βινυλίου εκατομμυρίων μουσικόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, πέρα από τους υπάρχοντες τίτλους που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, αναγνωρισμένοι Έλληνες συγγραφείς αναλαμβάνουν να διηγηθούν την ιστορία εμβληματικών δίσκων του ελληνικού ρεπερτορίου, από καλλιτέχνες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Διονύσης Σαββόπουλος, o Παύλος Σιδηρόπουλος, οι Τρύπες και… η λίστα των ‘’33 ⅓’’ στροφών συνεχίζεται.

Τη σειρά επιμελείται ο δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός Μάκης Μηλάτος, τα κείμενα ο Θάνος Καραγιαννόπουλος, ενώ οι μεταφράσεις και οι πρόλογοι των βιβλίων υπογράφονται από εκλεκτά μέλη της εγχώριας μουσικής και λογοτεχνικής κοινότητας.

Ο Μάκης Μηλάτος σημειώνει για τη σειρά:

«Σχεδόν 50 χρόνια τώρα, η μουσική μου ζωή γυρνάει σε 33 1/3 στροφές. Αγόρασα τα τρία πρώτα μου άλμπουμ το 1974 κι από τότε όλα συντονίστηκαν για μένα σε αυτή την ταχύτητα περιστροφής. Μπορεί τα τραγούδια να γράφουν την ιστορία της ποπ κουλτούρας και τα 45άρια να είναι ο θεμέλιος λίθος της, αλλά τα άλμπουμ είναι αυτά που της έδωσαν βάθος και υπόληψη.

Σε αυτή την 50άχρονη μουσική μου διαδρομή όχι απλώς γνώρισα αλλά και με έναν «μεταφυσικό» τρόπο αδελφοποιήθηκα με ένα σωρό άτομα που μας ένωσαν αυτοί οι δίσκοι, αυτά τα ακούσματα. Το σύνθημα, όταν συναντιόμασταν, ήταν και είναι πάντα το ίδιο: «Άκουσες τίποτα καλό;» και είναι πάντα αυτό το ερώτημα που ξεκλειδώνει έναν χείμαρρο από ήχους, δίσκους και μουσικές πληροφορίες στις επαφές μας, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς που μένουν αναλλοίωτοι

Η σειρά βιβλίων ‘’33 ⅓’’ –κάθε βιβλίο και η γοητευτική ιστορία ενός συναρπαστικού άλμπουμ– γίνεται πράξη “with a little help from my friends”, με τους οποίους οι δεσμοί μας μετρούν πολλά χρόνια και πολλή μουσική.

Και για να μη μείνουμε μόνο στα ξένα άλμπουμ, σκεφτήκαμε να εντάξουμε στη σειρά και αντίστοιχα σπουδαίους ελληνικούς δίσκους, ορόσημα της εγχώριας δισκογραφίας. Καθώς λοιπόν αυτή η πρώτη φουρνιά της σειράς ‘’33 ⅓’’ είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει, αισθάνομαι σαν να μαζευτήκαμε σπίτι μου, να ακούμε δίσκους και να συζητάμε για μουσική. Είναι ένα πάρτι που θα κρατήσει πολύ ακόμη – ήδη ετοιμάζεται ο επόμενος γύρος, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: with a little help from my friends».

Σειρά 33 1/3.
Πρόλογος: Νίκος Ξυδάκης
Επίμετρο: Γιώργος Ανδρέου

ISBN
9789604368501

Εκδόσεις
Οξύ

Έτος έκδοσης
2022

Σελίδες
168

Διαστάσεις
12x17

Σχετικά προϊόντα