Αναπαραστάσεις του ανοίκειου

Κυριακόπουλος Λέανδρος
€ 12,00   € 10,80 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή

Σε ποια οικονομία αισθήσεων και αντίληψης εδράζεται το ρέιβ; Πώς χαρτογραφεί νέα μονοπάτια στον κόσμο; Τι ιδεολογίες ανανεώνει, και πώς αυτές σχετίζονται με τις αισθητηριακές μεταβολές που προδιαθέτει και ευνοεί; Έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια αφότου ξέσπασε το μουσικό κίνημα του ρέιβ και διείσδυσε στη νυχτερινή διασκέδαση των δυτικών μητροπόλεων· και με τον "ηθικό πανικό" που συνόδευσε την κυκλοφορία της ουσίας Έκσταση, τα πολυήμερα και απομονωμένα σε ερήμους και δάση Φεστιβάλ, έγιναν οι κομιστές της αυθεντικότητας ενός μυστικού εορτασμού που έπρεπε να διαφυλαχτεί από τη μαζική αναγνώριση και την κρατική καταστολή.

Σήμερα, οι ψυχεδελικές ουτοπίες του 1960 εκδραματίζονται τελετουργικά μέσω των φαντασμαγορικών δρώμενων και των σχεδιαστικών ναρκωτικών. Και οι διαδρομές των χίπικων καραβανιών και των πλάνητων στην Ανατολή εξελίχθηκαν στους χάρτες ενός νέου ευφορικού κοσμοπολιτισμού που τροφοδοτείται με το δικό του μουσικό είδος: την ψυχεδελική Trance. Ο συγγραφέας αντλεί εθνογραφικό υλικό από φεστιβαλικές διαδρομές στο Μαρόκο, την Ουγγαρία και την Ελλάδα για να εξετάσει την κινητικότητα στα γεωγραφικά και αντιληπτικά πεδία που διένοιξε η συναρμογή εκστατικών μουσικών, ψυχοενεργών ουσιών και αποκαλυπτικών αφηγημάτων.

Στο βιβλίο αυτό, η διερεύνηση της διασκέδασης γίνεται εμβάπτιση στις πολιτισμικές αναπαραστάσεις του ανοίκειου πάνω στις οποίες φτιάχνονται τα όρια της νεωτερικότητας και τα προτάγματα της εξερεύνησης και της αναζήτησης άλλων κόσμων.

Δείτε ενδεικτικό απόσπασμα του βιβλίου εδώ.

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
- It's Not Just a Disco under the Coconut Trees, it's an Initiation: Θεσμισμένες εκφορές μιας εντυπωσιακής εμπειρίας
- Αίσθηση και φαντασμαγορία του ανοίκειου στο ψυχεδελικό ρέιβ
- Νομαδικά υποκείμενα: επιτελώντας φεστιβαλικές ταυτότητες
- Σωματικές επιτελέσεις της ψυχεδελικής (βιο)κοινωνικότητας
- Μαρκάροντας το σώμα
- Στη φαντασμαγορία του ανοίκειου
Βιβλιογραφία

ISBN
960-589-112-1

Εκδόσεις
Νήσος

Έτος έκδοσης
2020

Σελίδες
242

Εξώφυλλο
Μαλακό

Σχετικά προϊόντα