Η ιστορία του ρεμπέτικου

Δημητρόπουλος Σπυρίδων
€ 32,00   € 28,80 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος

A Digital Art Anthology 1821 StudioInc

Δίγλωσση έκδοση, Ελληνικά-Αγγλικά

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη μουσική του Ρεμπέτικου, θα ξεκινήσουμε το μαγικό μας ταξίδι θέτοντας τη μηχανή του χρόνου πίσω στο παρελθόν, κατά τα χρόνια του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, την εποχή της Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου, και τα χρόνια της κατοχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας το 1821.

Βρίσκουμε τον παλαιότερο πρόγονο του τρίχορδου ρεμπέτικου μπουζουκιού, στην Αρχαία Ελλάδα. Το όνομά του είναι Πανδούρα (ή Πανδουρίδα), λαουτοειδές με μεσαίο ή μακρύ μάνικο, με μικρό ξύλινο αντηχείο, που φέρει τρεις μονές χορδές, (επίσης γνωστό και ως τρίχορδον).

Τον Αύγουστο του 1887, ο αρχαιολόγος Gustave Fougeres, μετά από επίπονες ανασκαφές στη Μαντινεία Αρκαδίας, ανακάλυψε τρία αρχαία ελληνικά ανάγλυφα, (μαρμάρινες πλάκες), που χρονολογούνται τον 4ο αιώνα π.Χ. Μία από τις πλάκες αναπαριστά τρεις μούσες, με μία από αυτές να παίζει την έγχορδη Πανδούρα.

Κατά τα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, στα μεσαιωνικά χρόνια της Ελλάδας, ο απόγονος της Πανδούρας επέζησε ως Θαμπούρα ή Θαμπούρι ή Θαβούρι.

Και αργότερα, κατά την κατάληψη της Ελλάδας από την οθωμανική αυτοκρατορία, το όργανο τριών χορδών πλέον μετονομάζεται σε Ταμπουράς. [...]

ISBN
978-618-5469-81-8

Εκδόσεις
24 Γράμματα

Γλώσσα
Αγγλικά, Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2020

Σελίδες
148

Διαστάσεις
30x21

Σχετικά προϊόντα