Πάτρια ίχνη
Ψηφίδες από τη Λευκάδα του χθες
Επιμέλεια - Επιλεγόμενα: Δημήτρης Σπ. Τσερές
Αν και η ρίζα του είναι σφακισάνικη, αν και έχει συνείδηση του «ιδεολογικού» διχασμού πόλης-χωριών, ο Νίκος Βαγενάς είναι και αισθάνεται παιδί της πόλης. Αυτή την πόλη και τον περίγυρό της περπάτησε με ακόρεστη περιέργεια από μικρός, αυτής της πόλης όψεις και τομές πασχίζει να αναπαραστήσει και σ' αυτό το βιβλίο του ως ενήλικας. Όχι όμως μόνο αυτής που φαίνεται στην πρώτη ματιά, της πόλης που τη βλέπουν και οι ανίδεοι, της «γραφικής» καθώς φιλάρεσκα την ονομάζουν, αλλά και της πόλης που πάνε να την κρύψουν ή την έχουν κιόλας κρύψει στοιβάδες λήθης - αυτής προπαντός!
Μέσα στις οχτώ θεματικές ενότητες του βιβλίου («Της θάλασσας και της λιμνοθάλασσας», «Σήματα χώρου», «Από το χώρο των επαγγελμάτων», «Της ψυχαγωγίας», «Ευτράπελα που δεν γράφτηκαν ποτέ», «Λευκαδίων ο υπερβάλλων», «Των εθίμων» και «Πενίας τέχναι») ο Βαγενάς κωπηλατεί αντίστροφα στο ρεύμα αυτής της λήθης.
Ο Νίκος Βαγενάς γεννήθηκε στην πόλη της Λευκάδας το 1950, όπου και ζει διά βίου. Αυτοδίδακτος στο γράψιμο, στο σχέδιο, στη ζωγραφική. Μόνος του έμαθε και την ιταλική, για να έχει πρόσβαση στις αρχειακές πηγές και τη βιβλιογραφία, που αφορούν το Κάστρο της Αγίας Μαύρας. Το βιβλίο του Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας 1300-1977 (2001) και η μελέτη του «Κάστρο Αγία Μαύρα. Γεωμετρική ανάλυση των αμυντικών γραμμών της δυτικής πύλης (1684-1720)» (2009), αποτελούν τομή στις γνώσεις μας για το κάστρο αυτό. Η μελέτη του «Το καφενείο στου Πάλα και τ' αμπαλί» (2013) αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά σοβαρή μελέτη για το «αμπαλί», στην οποία αναπαριστά εναργώς με λόγο βιωματικό, με την επικουρία δικών του πρωτότυπων σχεδίων και σκαριφημάτων, όλη τη ζωή στο καφενείο του Πάλα και κυρίως το, θρυλικό για τη λευκαδική σύγχρονη μυθολογία, παιγνίδι του «αμπαλί».
Δείτε τα περιεχόμενα και ένα απόσπασμα του βιβλίου:
- ISBN
- 978-960-6685-60-6
- Εκδόσεις
- Fagottobooks
- Γλώσσα
- Ελληνικά
- Έτος έκδοσης
- 2014
- Σελίδες
- 276
- Διαστάσεις
- 17x24