Για την κοινωνιολογία της μουσικής

Weber Max
€ 12,72   € 11,50 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Από την πρώτη δημοσίευσή τούτο 1921, το κείμενο του Max Weber με τον (επίκτητο) τίτλο Τα ορθολογικά και κοινωνιολογικά θεμέλια της μουσικής αποτέλεσε ποικιλοτρόπως μια μόνιμη πρόκληση τόσο στο πλαίσιο της κοινωνιολογίας όσο και της μουσικολογίας.

Στο δοκίμιο αυτό ο Weber συνδυάζει βαθιές αναλύσεις της τονικής ύλης της μουσικής σε συγκριτική πολιτισμική βάση, με το ερώτημα του κοινωνικού καθορισμού της. Για τον σκοπό αυτό, αξιοποιεί τη μουσικολογική βιβλιογραφία της εποχής του, όπως και επιστρατεύει με κλασικό τρόπο την πολιτισμική ανάλυση που έχει κληροδοτήσει στη γενιά του ο ιστορισμός. Προσφέρει έτσι, συν τοις άλλοις, ένα κλασικό δείγμα διερεύνησης της δυναμικής του εξορθολογισμού ο οποίος, σύμφωνα με τον Weber, τείνει να επικρατήσει σε όλες τις σημαντικές εκφάνσεις του βίου στη νεωτερικότητα. Ακριβώς το γεγονός της δυσχερούς θεμελίωσης μιας "κοινωνιολογίας της μουσικής" καθιστά το εν λόγω κείμενο μια βασική αναφορά, τόσο για το ειδήμον κοινό της μουσικολογίας, όσο και για τον αναγνώστη και την αναγνώστρια που ενδιαφέρονται για μια ανάλυση ορισμένων βασικών προκείμενων του αισθητικού, μουσικού βίου στη νεωτερικότητα.

Βασισμένη στην έρευνα που συνοδεύει την έκδοση των Απάντων (Max Weber Gesamtausgabe), η ελληνική μετάφραση αποδίδει το κείμενο στην πληρότητά του, πλαισιωμένο με σημειώσεις και κείμενα επιμέλειας, υιοθετώντας τον δόκιμο τίτλο που έχει προτείνει η σύγχρονη έρευνα.

Περιεχόμενα

Προλογικό σημείωμα του μεταφραστή στο κείμενο του Max Weber Για την κοινωνιολογία της μουσικής
Max Weber
Για την κοινωνιολογία της μουσικής
Επίμετρο του επιμελητή
Μια βεμπεριανή ματιά στην ιστορία της δυτικής μουσικής
Ευρετήριο ονομάτων

ISBN
9786185691141

Εκδόσεις
ΚΨΜ

Γλώσσα
Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2023

Σελίδες
144

Διαστάσεις
24x17

Σχετικά προϊόντα