Μουσικολογία και κινηματογράφος

Πουλάκης Νίκος
€ 16,50   € 14,90 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Κριτικές προσεγγίσεις στη μουσική των σύγχρονων ελληνικών ταινιών

Ο κινηματογράφος δεν υπήρξε ποτέ "βωβός". Από τους πρώτους κιόλας βηματισμούς των "κινούμενων εικόνων", η μουσική και ο κινηματογράφος μοιράστηκαν μία κοινή πορεία. Όμως, παρά την άμεση σύνδεσή τους, οι κλασικές προσεγγίσεις στις κινηματογραφικές σπουδές υιοθετούν μία οπτικοκεντρική ανάλυση των ταινιών, υποβιβάζοντας συχνά τη μελέτη της μουσικής και, εν γένει, του ήχου.

Στο βιβλίο αυτό, ο (εθνο)μουσικολόγος Νίκος Πουλάκης προτείνει μία κριτική "μουσικολογία του κινηματογράφου", μέσω της οποίας είναι δυνατό να κατανοήσουμε βαθύτερα τα νοήματα των κινηματογραφικών ταινιών. Ερμηνευτικά παραδείγματα από τον νεότερο ελληνικό κινηματογράφο αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του ρόλου της μουσικής στο οπτικοακουστικό πλαίσιο της κινηματογραφικής ταινίας.

Περιεχόμενα

Πρόλογος Εισαγωγή - Ήχοι και κινούμενες εικόνες. Μοντέλα ανάλυσης της κινηματογραφικής μουσικής - Η μουσική στην οθόνη. Προς μία μουσικολογία του κινηματογράφου - Εθνομουσικολογία, ανθρωπολογία και κινηματογράφος. Με αφορμή δύο φιλμικές αναπαραστάσεις του ρεμπέτικου - Λούφα και Παραλλαγή. Η μουσική στη σάτιρα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου - Ακροπόλ. Μία μουσικολογική ανάγνωση - Εθνότητα, ταυτότητα και μουσική. Η κινηματογραφική κατασκευή του παρελθόντος Βιβλιογραφία

ISBN
9781565812314

Εκδόσεις
Orpheus

Γλώσσα
Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2015

Σελίδες
150

Διαστάσεις
21x15

Σχετικά προϊόντα