Νίκος Μαθέσης

Καραντής Π. Τάσος
€ 16,96   € 15,30 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Ο θρυλικός τρελάκιας του ρεμπέτικου

«Με λεν’ μπεκρή και άσωτο/και ό,τι τους καπνίσει/μαδε με βλέπει και κανείς/να με παρηγορήσει./Είχα λεφτά και έδινα/τα έφαγα και πάνε/κι οι φίλοι τώρα γίνανε/φίδια για να με φάνε./Ψεύτικε κόσμε και ντουνιά/και σάπια κοινωνία/τώρα που σε κατάλαβα/μου παίρνεις τα ηνία.»

Το ρεμπέτικο τραγούδι έχει μια μακρά, πολυκύμαντη και σημαντική ιστορία στην πατρίδα μας, που ξεκινάει από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Λαϊκό ή έντεχνο συγκίνησε και συγκινεί ανθρώπους κάθε ηλικίας και τάξης. Πολλοί οι ρεμπέτες, πολλές και οι ιστορίες τους.

Σ’ αυτόν τον τόμο, ο συγγραφέας Τάσος Καραντής εκθέτει μέσα από ένα πλήθος ανέκδοτων τραγουδιών, ντοκουμέντων, απομνημονευμάτων, αλληλογραφίας και φωτογραφιών, τη ζωή και το έργο του θρυλικού μάγκα του Πειραιά, του στιχουργού της πασίγνωστης Γάτας, του Νίκου Μάθεση. Ο Μάθεσης αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο του ρεμπέτικου, τόσο για την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική του αξία ως στιχουργού και πρωτοπόρου δημιουργού, όσο και γιατί έζησε μια ζωή πέρα από κοινωνικές συμβάσεις και όρια, κινήθηκε σε ημιπαράνομους χώρους του Πειραιά και της Δραπετσώνας και έγραψε ιστορία στις πιάτσες της περιοχής, στον υπόκοσμο και τους ρεμπέτες.

Αν ως στοιχείο πληρότητας και αυθεντικότητας αναζητούμε την ταύτιση λόγου και έργου, η προκλητική, σπάνια και πολυσύνθετη προσωπικότητα του Νίκου Μάθεση καλύπτει ασφαλώς τη διάσταση αυτή. Στο βιβλίο αυτό, κατατίθεται από έναν συντοπίτη του Νίκου Μάθεση, με αγάπη σ’ αυτόν και σεβασμό στο έργο και την αλήθεια, το πληθωρικό εκείνο υλικό που συγκροτεί με γλαφυρότητα και ζωντάνια την ιστορία του θρυλικού τρελάκια, του νταή του Πειραιά, του άγριου μάγκα και ρεμπέτη, του γελοιογράφου,σ του Σαλαμίνιου, αποδίδοντάς του έστω και εκ των υστέρων -πράγμα άλλωστε, πολύ συνηθισμένο στον τόπο μας- τη θέση που του αξίζει στην ιστορία του ρεμπέτικου.

Περιεχόμενα: Προλογικό σημείωμα Εισαγωγή: Ρεμπέτικο τραγούδι και Νίκος Μαθέσης I. Περίοδοι του ρεμπέτικου ΙΙ. Αναβίωση ΙΙΙ. Η θέση του Νίκου Μαθέση στο ρεμπέτικο τραγούδι Κομμάτια ζωής (Ο Μαθέσης των τραγουδιών και της μαγκιάς) Η αρχή Στον Πειραιά Ο προπολεμικός Πειραιάς Τα πρώτα βήματα στη μαγκιά

ISBN
978-960-303-283-0

Εκδόσεις
Στοχαστής

Έτος έκδοσης
1999

Σελίδες
297

Διαστάσεις
14x21

Σχετικά προϊόντα