Κλέφτικα τραγούδια

Παντελής Μπουκάλας & Αλέξης Πολίτης (επιμέλεια)
€ 10,00   € 9,00 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Μεταφρασμένα σε 5 γλώσσες (1824-1843)

Η έκδοση το 1824-1825 στο Παρίσι, από τον Κλωντ Φωριέλ, μιας δίτομης συλλογής Ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, μεταφρασμένων στα γαλλικά, αποτέλεσε καθοριστική βοήθεια για την Ελληνική Επανάσταση. Το λόγιο ευρωπαϊκό κοινό και οι Φιλέλληνες έρχονταν έτσι σε επαφή με τη σύγχρονη δημιουργία των Ελλήνων, και όχι μόνο με το κλέος των προγόνων τους.

Με έναυσμα την έκδοση του Φωριέλ ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια, μεταφράσεις και εκδόσεις ελληνικών δημοτικών τραγουδιών και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες εκτός από τα γαλλικά: στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά και τα ρωσικά. Στην κίνηση αυτή πρωτοστάτησαν σπουδαία ονόματα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και λογιοσύνης, όπως ο Γκαίτε, ο Βίλχελμ Μύλλερ, ο Π. Μ. Λ. Τζος, ο Τσαρλς Μπρίνσλεϋ Σέρινταν, ο Νικολό Τομμαζέο, ο Ν. Ι. Γκνιέντιτς, ο Γεώργιος Ευλάμπιος.

Ο παρών τόμος αποτελεί μια μικρή, συμβολική και πάντως οφειλόμενη ανταπόδοση στο μέγα δώρο του Φωριέλ, των άλλων συλλεκτών-εκδοτών και των μεταφραστών. Αφορμή η συμπλήρωση δύο αιώνων από την κήρυξη της Επανάστασης, μια επέτειος εμβληματική, που υπαγορεύει τον εναρμονισμό της συγκίνησης με τον στοχασμό. Δεν παρουσιάζονται εδώ όλα τα κλέφτικα τραγούδια που μεταφράστηκαν στις πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες. Δειγματοληπτικά, δημοσιεύονται περίπου δώδεκα τραγούδια από κάθε γλώσσα υποδοχής, τη γαλλική, τη γερμανική, την αγγλική, την ιταλική και τη ρωσική, ώστε με τις πέντε αυτές ψηφίδες να σχηματιστεί μια καθαρή εικόνα του λογοτεχνικού αλλά και του πολιτικού ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων για τη λαϊκή ποίηση των Νεοελλήνων.

Μετάφραση έκδοσης: Κλωντ Φωριέλ, Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, Βίλχελμ Μύλλερ, Π.Μ.Λ. Τζος, Τσαρλς Μπρίνσλεϋ Σέρινταν, Νικολό Τομμαζέο, Ν.Ι. Γκνιέντιτς, Γεώργιος Ευλάμπιος

Εισαγωγή Αλέξης Πολίτης, επίμετρο και επιμέλεια Παντελής Μπουκάλας, επιλογή τραγουδιών Παντελής Μπουκάλας – Αλέξης Πολίτης

Περιεχόμενα

  • Πρόλογος του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνουσ Αν. Τασούλα
  • Οι κλέφτες και τα τραγούδια τους
  • Αλέξης Πολίτης
  • Σημείωση για τις πηγές
  • Τα τραγούδια
  • Τα κλέφτικα σαν ψηδίφες από την "Ιλιάδα της Νεότερης Ελλάδας"
  • Παντελής Μπουκάλας
  • Μικρά βιογραφικά εκδοτών και μεταφραστών
  • Κατάλογος εικόνων
ISBN
978-618-5154-52-3

Εκδόσεις
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Γλώσσα
Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2020

Σελίδες
192

Διαστάσεις
24x17

Σχετικά προϊόντα