Αρμονία - Η εξέταση του Ειδικού μαθήματος των Πανελληνίων εξετάσεων

Βελεγράκης Άγγελος
€ 14,00   € 12,60 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Εναρμόνιση δοσμένης μελωδίας

Ένα μοναδικό βιβλίο, χρήσιμο βοήθημα για τους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων στο ειδικό μάθημα της Αρμονίας

Το παρόν βιβλίο Αρμονίας έχει ως στόχο να βοηθήσει τον υποψήφιο του σχετικού Ειδικού μαθήματος των Πανελληνίων εξετάσεων να αντεπεξέλθει στη δοκιμασία της εναρμόνισης δοσμένης μελωδίας μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο των τριών ωρών. Δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό βιβλίο αρμονίας, καθώς η βασική γνώση του μαθήματος είναι προαπαιτούμενη. Προσπαθεί, ωστόσο, να βοηθήσει τον υποψήφιο μέσα από μια αλληλουχία προσεκτικά δομημένων βημάτων να τον οδηγήσει στην πετυχημένη στιλιστικά εναρμόνιση σχολικών θεμάτων στον σχετικά περιορισμένο χρόνο που διαθέτει.

Είναι προφανές ότι ο τρόπος που προσεγγίζει ο συγγραφέας το πλάνο της εναρμόνισης δεν είναι μοναδικός και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να είναι. Τα βήματα της διαδικασίας δεν είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν με τη σειρά που παραθέτονται, κάποια μπορούν να συμπτυχθούν ή και να παραλειφθούν ακόμα. Αποτελούν, ωστόσο, αποτέλεσμα πολύχρονης αλληλεπίδρασης του γράφοντα με τους μαθητές του οι περισσότεροι από τους οποίους, στα πρώτα τους βήματα, νιώθουν αρκετή δυσκολία στο να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές στην εναρμόνιση και στην κίνηση των φωνών βασισμένοι σε τόσο μεγάλο βάθος αλλά και εύρος πληροφοριών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα πράγματα απλουστεύονται όταν το πλάνο είναι ξεκάθαρο: η προς εναρμόνιση μελωδία αντιμετωπίζεται σαν μία αρχιτεκτονική κατασκευή κατά την οποία ο αρμονικός σκελετός γεμίζει σιγά σιγά με όλα τα μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία που την κάνουν να πλησιάζει την μουσική σύνθεση.

Η καρδιά του βιβλίου είναι το ίδιο το μουσικό κομμάτι: παίρνοντας σαν βάση τη μελωδία που δόθηκε στους υποψήφιους τον Ιούνιο του 2019, μέσα από δέκα διακριτά βήματα φτάνουμε στην τελική εναρμόνιση. Ίσως αυτή η κατάτμηση να φαίνεται κάπως υπερβολική αλλά μας βοηθάει να αποφύγουμε μία συνηθισμένη παγίδα του διδάσκοντα: να διδάσκει ένα αντικείμενο με τέτοιον τρόπο που νομίζει ότι ο μαθητής ήδη το γνωρίζει. Σε κάθε βήμα γίνεται προσπάθεια να συμπυκνωθούν με σαφήνεια οι τρόποι επίλυσης και τα λάθη που πρέπει να προσέξουμε. Στην ιδανική περίπτωση, όταν τα βήματα αυτά κατακτηθούν από τον υποψήφιο, θα υλοποιούνται παράλληλα και όχι ένα ένα με τη σειρά
Άγγελος Βελεγράκης

Περιεχόμενα

  • Εισαγωγή
  • Υπόδειγμα εναρμόνισης
  • Συνηθισμένα μελωδικά σχήματα
  • Ιδιαίτερες συγχορδίες
  • Παλαιότερα Θέματα Εξετάσεων
ISBN
978-6185-469-610

Εκδόσεις
24 Γράμματα

Έτος έκδοσης
2020

Σελίδες
100

Εξώφυλλο
Χαρτόδετο

Διαστάσεις
17x24

Σχετικά προϊόντα