Ιστορία της μουσικής παραγωγής

Πατηνιώτης Νίκος
€ 28,00   € 25,20 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Οι εταιρείες, οι τεχνολογίες και τα πρόσωπα που άλλαξαν τον ήχο

Η ιστορία των ηχογραφήσεων ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα, με αφορμή τις έρευνες ορισμένων ευρεσιτεχνών γύρω από τις συνθήκες βελτίωσης της ζωής όσων έπασχαν από προβλήματα όρασης ή βαρηκοΐα. Οι Thomas Α. Edison, Alexander G. Bell και Emile Berliner, παρότι ασχολήθηκαν πρώτοι με την εξέλιξη των ηχογραφήσεων και οραματίστηκαν την αναπαραγωγή της μουσικής ως μια καθημερινή συνήθεια για κάθε σπίτι, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της επίδρασης που θα είχε ο ηχογραφημένος ήχος στη ζωή των ανθρώπων.

Το βιβλίο Ιστορία της μουσικής παραγωγής – Οι εταιρείες, οι τεχνολογίες και τα πρόσωπα που άλλαξαν τον ήχο παρουσιάζει τη χρονική εξέλιξη των ηχογραφήσεων από την απαρχή τους έως και τις μέρες μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικότερες τεχνολογίες και παράλληλα στις εταιρείες και στους ανθρώπους πίσω από αυτές που άλλαξαν δραστικά τον τρόπο παραγωγής, αλλά και τα μέσα αναπαραγωγής που απολάμβαναν κάθε φορά οι καταναλωτές.

Ο φωνόγραφος και κυρίως το γραμμόφωνο, που υπερίσχυσε έως τα τέλη της δεκαετίας του 1940, η έλευση του ηλεκτρισμού στις ηχογραφήσεις και το ραδιόφωνο διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας. Η σταδιακή καθιέρωση της στερεοφωνίας, συνδυαστικά με την εμφάνιση της μαγνητικής εγγραφής και του δίσκου βινυλίου στις αρχές της δεκαετίας του 1950, πρόσφεραν στο κοινό πρωτότυπα ηχογραφήματα εξαιρετικής ποιότητας. Δισκογραφικές εταιρείες όπως η Sun, η Stax και η Motown αποτελούν ορισμένες από τις σπουδαιότερες φίρμες, κυρίως γιατί δημιούργησαν από πολύ νωρίς αυτό που σήμερα ονομάζουμε «ηχητική σχολή», με εκατοντάδες μεταγενέστερες εταιρείες δίσκων, αλλά και δημιουργούς και καλλιτέχνες να αντλούν από την «ατμόσφαιρα» των ηχογραφημάτων τους.

Πέραν όμως από το όνομα μιας εταιρείας δίσκων και τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας μηχανικός ήχου και παραγωγός ώστε να φέρει εις πέρας μια μουσική κυκλοφορία, πολλές φορές επιβάλλεται από το ίδιο το έργο που του έχει ανατεθεί να ξεπεράσει τα όρια της τεχνικής. Άνθρωποι όπως ο Les Paul, ο Joe Meek, ο Phil Spector, ο Brian Wilson και ο George Martin δεν υπήρξαν απλώς ταλαντούχοι και επιτυχημένοι παραγωγοί δίσκων με ξεχωριστή ηχητική ταυτότητα, αλλά «μάγοι» του είδους...

Συνέντευξη του Νίκου Πατηνιώτη στο Avopolis

Δείτε τα περιεχόμενα και ένα απόσπασμα του βιβλίου:

ISBN
978-960-6685-73-6

Εκδόσεις
Fagottobooks

Έτος έκδοσης
2017

Σελίδες
464

Διαστάσεις
17x24

Κωδικός "Εύδοξος"
68400300

Σχετικά προϊόντα