Μουσικό σεργιάνι

Βολιότης - Καπετανάκης Ηλίας
€ 24,50   € 22,00 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

**Άλλα 22 «ρεμπέτικα» πορτρέτα **

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη: «Μουσικό Σεργιάνι. Άλλα 22 “ρεμπέτικα” πορτρέτα» συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων από την εμφάνιση της πρώτης κομπανίας με μπουζούκια, που άλλαξε την ροή της λαϊκής μουσικής. Καλοκαίρι του 1934, «Τετράς η ξακουστή, του Πειραιώς», στην μάντρα του Σαραντόπουλου στην Δραπετσώνα (Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστος Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Μπάτης).

Μετά τα 24 πορτρέτα στους «Μάγκες αλήστου εποχής», στο νέο έργο του συγγραφέα βιογραφούνται άλλοι 22 καλλιτέχνες, συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργοί, παιχνιδιάτορες, σε μεστές και πρωτότυπες μονογραφίες με γλαφυρές αφηγήσεις των ίδιων ή των απογόνων τους και εκατοντάδες μοναδικές φωτογραφίες, που… κινηματογραφούν αδρά μοναδική εποχή.

Με εξώφυλλο τον πανέμορφο πίνακα του Πάνου Φειδάκη «Πρωτομαγιά», βιογραφούνται: Δημήτρης Γκόγκος – Μπαγιαντέρας, Κώστας Καπλάνης, Στέλιος Κηρομύτης, Οδυσσέας Μοσχονάς, Ρένα Στάμου, Γρηγόρης Ασίκης, Λάμπρος Λεονταρίδης, Ευάγγελος Σωφρονίου, Μιχάλης Τρίμης, Νίκος Καλαϊτζής – Μπινταγιάλας, Γιώργος Φωτίδας, Τόλης Χάρμας, Δημήτρης Ρουμελιώτης, Γιάννης Τατασόπουλος, Στέλιος Δούσης, Γεράσιμος Κλουβάτος, Στέλιος Λαζάρου, Ευάγγελος Μπαλλής, Μιχάλης Χασαπάκης, Γιάννης Ήττος, Πέτρος Αυγέρης, Θεόδωρος Δερβενιώτης. Σε εποχή και κοινωνία, που κυριαρχούν φτηνιάρικοι, εμπορικοί, κυρίως σκανδαλοθηρικοί, τάχα βιογραφικοί διθύραμβοι, που συνιστούν κατ’ ουσία δεινή ασέβεια και προκλητική δυσφήμιση των υποκειμένων τους, ο Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης επιμένει στο να σκιαγραφεί την εποχή του «Ρεμπέτικου», όπως την έζησαν οι δημιουργοί του επιστημονικά συγκρίνοντας όλες τις αναφορές και πηγές, πρωτίστως το ίδιο τους το έργο, τα άσματα, που μας άφησαν και που τα τραγουδάμε και σήμερα, γιατί πολλά από αυτά είναι σαν να γράφτηκαν… αύριο. Δεν διστάζει να καταπιάνεται με επίμαχα ζητήματα, όπως λόγου χάρη για τον αληθινό δημιουργό του «Μινόρε της αυγής», για ορισμένους τραγουδιστές, που εμφανίζονται ως συνθέτες δεκάδων επιτυχιών, για τα κυκλώματα της δισκογραφίας και τα παιχνίδια, που παίζονταν τότε σε βάρος των δημιουργών, κ.λπ. Μέσα από κάποιες βιογραφικές αφηγήσεις προκύπτουν άγνωστες σελίδες της πορείας του λαϊκού τραγουδιού, για παράδειγμα η καριέρα του μπουζουκιού στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

Περιεχόμενα:
Πρόλογος
- Γρηγόρης Ασίκης
Αφανής ήρωας
- Λάμπρος Λεονταρίδης
Γεια σου Λάμπρο μου με την λύρα σου!
- Ευάγγελος Σωφρονίου
Επεισόδια από την ζωή ενός λαϊκού τραγουδιστή
- Μιχάλης Τρίμης
Άρχοντας της αρμόνικας
- Οδυσσέας Μοσχονάς
Με την φωνή πρέπει να βγαίνει κι η ζωή!
- Δημήτρης Γκόγκος - Μπαγιαντέρας
Ο υμνωδός του Πειραιά
- Νίκος Καλαϊτζής - Μπινταγιάλας
Ορχήστρα ολάκερη
- Γιώργος Φωτίδας
Λίγα, αλλά όμορφα και δημοφιλή άσματα
- Στέλιος Κηρομύτης
Να ζευγαρώνει το τραγούδι
- Κώστας Καπλάνης
Μινόρε της αυγής
- Ρένα Στάμου
Ιδανική "δεύτερη" φωνή
- Δημήτρης Ρουμελιώτης
Αγνοημένος, μεγάλος τραγουδιστής
- Τόλης Χάρμας
Λαϊκό βαριετέ
- Γιάννης Τατασόπουλος
"Άγνωστος" μέγας σολίστας
- Στέλιος Δούσης
Τσάρκα με μπουζούκι
- Γεράσιμος Κλουβάτος
Στο μεταίχμιο του "ρεμπέτικου"
- Στέλιος Λαζάρου
Ξεχωριστός βιολάτορας
- Ευάγγελος Μπαλλής
Μ' ένα μπουζούκι διαβατήριο
- Θεόδωρος Δερβενιώτης
"Ινδικό" και "ελληνικό" στην μελωδική προίκα
- Μιχάλης Χασαπάκης
Λαϊκός τροβαδούρος
- Πέτρος Αυγέρης
Εικόνες μιας άλλης Θεσσαλονίκης
- Γιάννης Ήττος
Τραγουδιστής του πάλκου

ISBN
978-618-5010-18-8

Εκδόσεις
Μετρονόμος

Γλώσσα
Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2014

Σελίδες
456

Εξώφυλλο
Σκληρό

Διαστάσεις
17x24

Σχετικά προϊόντα