Δημοτικά τραγούδια της Θάσου

Αυγουστίδης Γεώργιος
€ 21,20   € 19,00 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Η δημοσίευση δημοτικών τραγουδιών ενός τόπου αποτελεί σημαντικό, αν όχι ιστορικό, γεγονός για τον τόπο αυτόν. Γιατί αξιόλογα στοιχεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του, όπως είναι τα τραγούδια του, σώζονται από τη λήθη, στην οποία αναπόφευκτα θα παραδίδονταν, και μπορούν πια και οι νεότεροι κάτοικοι του τόπου, μέσα στην αλλοτριωτική εποχή μας, να τα γνωρίσουν και να τα χαρούν. Παράλληλα κάθε δημοσίευση δημοτικών τραγουδιών παρέχει πλούσιο λαογραφικό υλικό στους μελετητές για τις δικές τους αναζητήσεις και εκτιμήσεις.

Για τη δημοτική μουσική της Θάσου είχαμε μέχρι τώρα σποραδικές εργασίες -μερικές είδαν και το φως της δημοσιότητας-, όμως συλλογή δημοτικών τραγουδιών του νησιού εμφανίζεται για πρώτη φορά, με τη σημερινή εργασία του Γιώργου Αυγουστίδη. Ο Γ. Αυγουστίδης είναι δάσκαλος και είχε την τύχη, Θασίτης αυτός, να υπηρετήσει τα πρώτα χρόνια του διορισμού του στο νησί και το ενδιαφέρον του για το δημοτικό τραγούδι της ιδιαίτερης πατρίδας του συμπίπτει με το διορισμό του ως δασκάλου (αν δεν άρχισε και νωρίτερα). Έχει επίσης το προνόμιο να ασχολείται, σε πρακτικό αλλά ουσιαστικό επίπεδο, με τη μουσική και είναι βέβαιο ότι πολλά από τα τραγούδια της σημερινής συλλογής τα έπαιξε και τα παίζει με το ακορντεόν του στις παρέες του. Έτσι μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι η γνώση του για τη δημοτική μουσική της Θάσου προέρχεται εξ επαφής με τα πράγματα και - σε συνδυασμό με τη διάρκεια της ενεργού ενασχόλησής του μ' αυτήν (πάνω από 25 χρόνια) - η γνώση του είναι κατασταλαγμένη, είναι πια πείρα ζωής γι' αυτόν.

Κοντολογίς, θεωρώ ευτύχημα για τη Θάσο το γεγονός ότι τα δημοτικά της τραγούδια παρουσιάζονται από τον Γιώργο Αυγουστίδη. (Δημήτρης Τομπαΐδης).

ISBN
978-960-431-796-2

Εκδόσεις
Ζήτη

Έτος έκδοσης
2003

Σελίδες
301

Διαστάσεις
14x21

Σχετικά προϊόντα