Δρόμος για το ρεμπέτικο: 'Αρθρα για το ρεμπέτικο τραγούδι από τον ελληνικό τύπο 1947-76

Holst-Warhaft Gail
€ 10,00   € 9,00 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Η Γκαίηλ Χόλστ πρωτόρθε στην Ελλάδα το 1965. Αφοσιωμένη φίλη της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, την οποία αντίκρυσε με ματιά φρέσκια και καθαρή, έγραψε για το ρεμπέτικο ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1975 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα το 1966, αγνοούσα όλη σχεδόν την ελληνική μουσική και δεν ήξερα λέξη Ελληνικά. Ταξίδεψα στην επαρχία από δω κι' από κει, πέρασα αρκετό καιρό στην Κρήτη κι' ανακάλυψα την δημοτική μουσική και τους χορούς, αλλά εγκαταστάθηκα στην Πλάκα, γι' αυτό και γνώρισα καλύτερα την μουσική της πόλης. Δεν μπορώ να πω ότι κατέληξα με ενστικτώδικη βεβαιότητα στα τραγούδια, που θα θεωρούσα σήμερα "κλασσικά ρεμπέτικα". Χρειάστηκε να περάσουν μήνες για ν' αρχίσω να ξεχωρίζω και να ταξινομώ τα διάφορα είδη της λεγόμενης "λαϊκής" μουσικής, της μουσικής του λαού των πόλεων δηλαδή, σ' αντίθεση με τη "δημοτική" μουσική της επαρχίας. [...]

Από τότε επανεκδόθηκε πολλές φορές και αποδόθηκε στα τουρκικά, στα γερμανικά και στα γαλλικά. Αυτό το βιβλίο, μεταφρασμένο από το Νίκο Σαββάτη, αποτελεί το πρώτο μέρος του τόμου "Δρόμος για το ρεμπέτικο" και έχει αναγνωριστεί, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, ως μία από τις καλύτερες εργασίες γι' αυτό το μουσικό είδος. Εδώ υπάρχει επιπλέον μια συλλογή άρθρων που δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς στην Ελλάδα για τη ρεμπέτικη μουσική από τους Ανωγειανάκη, Βεργόπουλου, Βουρνά, Δραγούμη, Κουνάδη, Λεωτσάκου, Μαραγκάκη, Παπαδημητρίου, Πετρόπουλου, Σπανούδη, Ταχτσή, Τσαρούχη, Φαληρέα, Χατζηδάκι, Χριστιανόπουλου.

Περιεχόμενα

 1. Πώς την βρήκα με το ρεμπέτικο
 2. Ο Πειραιάς στα 1920 - ο δρόμος αρχίζει
 3. Ο κόσμος ενός ρεμπέτη - Μάρκος Βαμβακάρης
 4. Οι Καλές μέρες του ρεμπέτικου - Σμυρνέϊκο και Πειραιώτικο
 5. Το γαϊδουροκαλόκαιρο των ρεμπέτικων - τα χρόνια του πολέμου κι ο Τσιτσάνης
 6. Η ραχοκοκκαλιά των ρεμπέτικων, δρόμοι και τρόποι
 7. Μια ματιά προς τα πίσω και τρία σημάδια πάνω σ' ένα προσωπικό δρόμο
 8. Τα τραγούδια
 9. Χειρόγραφα: Λελάκης, Τσιτσάνης, Μοσχονάς, Βαμβακάρης
 10. Παράρτημα: Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου για το ρεμπέτικο τραγούδι 1947-1976
 11. Αλφαβητικό ευρετήριο των τραγουδιών των τραγουδιών από τον πρώτο τους στίχο
ISBN
960-7120-00-0

Εκδόσεις
Denise Harvey

Γλώσσα
Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2001

Σελίδες
256

Διαστάσεις
14x21

Σχετικά προϊόντα