Χάρτινο το φεγγαράκι -12 τραγούδια για κιθάρα

Καλαμπαλίκης Ορέστης
€ 25,00   € 22,50 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι διακρίνεται από μία θαυμαστή και σπάνια ποιότητα που απαντάται στους μεγάλους συνθέτες, αλλά και στην παραδοσιακή μουσική: καταφέρνει να είναι ακριβής χωρίς όμως να είναι περίπλοκη. Έστω και εάν το αρμονικό, αντιστικτικό και ενορχηστρωτικό τοπίο παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, οι μελωδίες παραμένουν όμορφες και απλές, μπορώντας έτσι να σταθούν από μόνες τους. Μπορούν δηλαδή να τραγουδηθούν a capella, να παιχτούν στο πιάνο ή την κιθάρα και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον οποιοδήποτε ακροατή, μεταδίδοντας του ένα ζωηρό συναίσθημα.

Προφανώς, ένας από τους κύριους σκοπούς αυτών των διασκευών είναι να αναδείξουν τις ηχοχρωματικές και εκφραστικές δυνατότητες του οργάνου, χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα και τρόπους παιξίματος. Όμως τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν για να υποστηρίξουν υπέροχους στίχους, γραμμένους από τον Νίκο Γκάτσο, τον Μιχάλη Μπουμπούλη, τον Αλέκο Σακελλάριο αλλά και πολλές φορές από τον ίδιο τον συνθέτη. Και αυτοί οι στίχοι σε μία οργανική εκτέλεση χάνονται.

Βαθύτερος λοιπόν στόχος αυτών των διασκευών είναι να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από το νόημα αυτών των στίχων. Να μας κάνουν να αισθανθούμε κάτι από τα λόγια, έστω και εάν αυτά απουσιάζουν. Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης αυτού του σχεδίου ήρθα αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις και έθεσα στον εαυτό μου διάφορα ερωτήματα. Μη διαλέγοντας τις εύκολες λύσεις, καθοδηγήθηκα από ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης και σεβασμού για τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, τη μνήμη και την καλλιτεχνική κληρονομιά του Roland Dyens, το ταλέντο και την εμπιστοσύνη της Έλενας Παπανδρέου. Ήταν μια υπέροχη περιπέτεια, για την οποία είμαι ευγνώμων.

Ορέστης Καλαμπαλίκης

Nota bene: Στον χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της έκδοσης του ομώνυμου δίσκου της Έλενας Παπανδρέου και του παρόντος βιβλίου, δεν μπόρεσα να μην υποκύψω στον πειρασμό να επανεξετάσω κάποιες λεπτομέρειες. Εάν παρατηρήσετε κάποιες μικροδιαφορές σε κάποια από τα κομμάτια, μην ανησυχήσετε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ | CONTENTS

  1. ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ [Paper Moon]
  2. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ [The Urchins down in the Meadow]
  3. Ο ΥΜΗΤΤΟΣ [Mount Hymettus]
  4. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΕΘΑΝΕ [The Postman is Dead]
  5. ΠΕΡΙΜΠΑΝΟΥ [Noble Dame]
  6. ΜΕΣ' Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΡΚΑ [In this Boat]
  7. ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ [A Stroll to the Moon]
  8. Ο ΑΜΑΞΑΣ [The Coachman]
  9. ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ [I have a Secret]
  10. Η ΜΙΚΡΗ ΡΑΛΛΟΥ [Little Rallou]
  11. ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΛΑΤΙΑ [Wide-Open Sea]
  12. ΜΥΡΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑΣΕΜΙ [Sweet Smell of Jasmine]
ISBN
979-0-69151-840-3

Εκδόσεις
Παπαγρηγορίου - Νάκας

Γλώσσα
Αγγλικά, Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2024

Σελίδες
64

Διαστάσεις
24x32

Σχετικά προϊόντα