Δημοτική ποίηση - Τα κλέφτικα
Άμεσες οι έμμεσες, αναγόμενες σε συγκεκριμένα γεγονότα ή στους τύπους των γεγονότων, οι πληροφορίες, όσες διασώζει το κλέφτικο τραγούδι, είναι υπόφορες του ποιητικού τρόπου και, κυρίως, του τρόπου πρόσληψης των πραγματικών δρώμενων: πρόκειται για μια πρόσληψη επιλεκτική με την οποία τα γεγονότα ανακαλούνται για να εξυπηρετηθούν αξιολογικές ανάγκες, για να στηρίξουν την αξία που για τα μάτια των υμνητών του εκφράζει ο κλέφτης. Δεν οργανώνονται σε αλυσίδα και το κλέφτικο τραγούδι δεν γίνεται έπος. Οι πρωταγωνιστές τους δεν έχουν συνεχή ζωή αλλά μόνο στιγμές. Θριαμβικό ή επιθανάτιο, το κλέφτικο τραγούδι είναι πάντα εξυμνητικό, καθώς και τα μοιρολόγια. Είναι μια στιγμή από τη ζωή του ήρωα – η στιγμή της σύγκρουσης με τον αντίπαλο και η στιγμή του θανάτου.
Ο Β΄ τόμος της σειράς «Δημοτική Ποίηση» περιλαμβάνει τα «Κλέφτικα». Ανυπόταχτοι κουρσάροι που «πήραν τα βουνά» ώστε να μείνουν αδούλωτοι στην Οθωμανική εξουσία. Τα κατορθώματά τους τραγουδήθηκαν από τον λαό. Η γλώσσα ρωμαλέα και ρέουσα, περιέχει όλα τα στοιχεία που συναντάμε στη Δημοτική μας Ποίηση.
«Άμεσες οι έμμεσες, αναγόμενες σε συγκεκριμένα γεγονότα ή στους τύπους των γεγονότων, οι πληροφορίες, όσες διασώζει το κλέφτικο τραγούδι, είναι υπόφορες του ποιητικού τρόπου και, κυρίως, του τρόπου πρόσληψης των πραγματικών δρώμενων: πρόκειται για μια πρόσληψη επιλεκτική με την οποία τα γεγονότα ανακαλούνται για να εξυπηρετηθούν αξιολογικές ανάγκες, για να στηρίξουν την αξία που για τα μάτια των υμνητών του εκφράζει ο κλέφτης. Δεν οργανώνονται σε αλυσίδα και το κλέφτικο τραγούδι δεν γίνεται έπος. Οι πρωταγωνιστές τους δεν έχουν συνεχή ζωή αλλά μόνο στιγμές. Θριαμβικό ή επιθανάτιο, το κλέφτικο τραγούδι είναι πάντα εξυμνητικό, καθώς και τα μοιρολόγια. Είναι μια στιγμή από τη ζωή του ήρωα - η στιγμή της σύγκρουσης με τον αντίπαλο και η στιγμή του θανάτου».
–Σπύρος Ι. Ασδραχάς–
- ISBN
- 978-618-84758-9-2
- Εκδόσεις
- Φεγγίτης
- Έτος έκδοσης
- 2021
- Σελίδες
- 84
- Εξώφυλλο
- Μαλακό
- Διαστάσεις
- 21x15