Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία Ιωάννου του Χρυσοστόμου (Βυζαντινή Σημειογραφία)

Παπαποστόλου Δημήτρης
€ 12,50   € 11,25 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Missa Graeca. Βυζαντινή Σημειογραφία

Δημήτρης Παπαποστόλου: Πηγή εμπνεύσεως για τους νεωτέρους

Ο αείμνηστος Δημήτρης Παπαποστόλου, εκλεκτός μουσικοσυνθέτης, σπούδασε τη Βυζαντινή και την Ευρωπαϊκή μουσική και διακρίθηκε για τις πρωτοποριακές του χορωδιακές επεξεργασίες εκκλησιαστικών ύμνων και ενορχηστρώσεις δημοτικών τραγουδιών.

Το έργο του, που βραβεύτηκε επανειλημμένως σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ερμήνευσε κατά κύριο λόγο η καταξιωμένη διεθνώς Πειραματική Χορωδία, η οποία δημιουργήθηκε από τον ίδιο με έδρα τον Άγιο Νικόλαο Χαλανδρίου, όπου συνεχίζεται η χορωδιακή του παράδοση. Ο συνθέτης και χοράρχης έδωσε επιτυχημένες συναυλίες στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Αφρική. Η Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία, την έκδοση της οποίας χαιρετίζω, και πολλές άλλες εκκλησιαστικές συνθέσεις του, αγγίζουν βαθιά την ψυχή, συγκινούν και ανυψώνουν πνευματικά.

Εκτός από την ποιοτική μουσική προσφορά του, που αποτυπώθηκε στην πλούσια δισκογραφία του, ο Δημήτρης Παπαποστόλου διακρίθηκε επίσης με ποικίλους τρόπους για τη μεγάλη συμμετοχή του στα κοινά, με σκοπό την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, εντός και εκτός Ελλάδος.

Η εξαιρετική αυτή δημιουργικότητα αρδεύτηκε από τη χριστιανική αγωγή που έλαβε από τους γονείς του και από τις Ορθόδοξες πνευματικές αρχές, που ενστερνίστηκε από τα νεανικά του χρόνια. Μέσα στη διαυγή ατμόσφαιρα της χριστιανικής πίστεως καλλιέργησε το μουσικό του ταλέντο, αντλώντας με ζήλο και επιμέλεια ό,τι εξαιρετικό εντόπιζε στον πλούτο της μακρόχρονης Βυζαντινής παραδόσεως. Συγχρόνως, ερευνούσε με διεισδυτική ματιά τις διάφορες μορφές της νεότερης μουσικής και με υπομονή, ενθουσιασμό και επίγνωση των ορίων του αγωνίστηκε και πέτυχε τη δημιουργική σύνθεση του παλαιότερου με το σύγχρονο. Θα αποτελεί πηγή εμπνεύσεως για τους νεωτέρους.

Ο Δημήτρης Παπαποστόλου βιώνοντας τη ζωογόνο Ορθόδοξη πνευματικότητα, αναζητούσε συνεχώς νέες ηχητικές μορφές, για να εκφράσει την πίστη και αφοσίωσή του στον Χριστό, την απόλυτη Αλήθεια, τη σαρκωμένη Αγάπη, το άπειρον Κάλλος.

† Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

ISBN
979-0-69151-798-7

Εκδόσεις
Παπαγρηγορίου - Νάκας

Έτος έκδοσης
2020

Σελίδες
20

Εξώφυλλο
Χαρτόδετο

Διαστάσεις
30x21

Σχετικά προϊόντα