Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού

Σιδέρης Νίκος
€ 10,00   € 9,00 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος

Οι ρίζες, η εκκόλαψη και οι δημιουργοί, η καθιέρωση, η ποιοτική αναβάθμιση, η ευρεία διάδοση και οι μεγάλες επιτυχίες, η παρακμή

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αγία Σοφία του Πειραιά, στις παρυφές της πόλης, πολύ κοντά στη Δραπετσώνα και έχοντας δουλέψει στο λιμάνι, όπως και ο πατέρας μου και ο καταγόμενος από τη Σύρο παππούς μου, όταν αναρωτήθηκα για να εξηγήσω σε βάθος τα ακούσματα, τα προσωπικά μου βιώματα και κυρίως τις παραστάσεις που είχα από μικρή ηλικία, βρέθηκα κατάματα με το Ρεμπέτικο τραγούδι.
Έτσι νοιώθοντας την ανάγκη να το δούμε πιο καθαρά, μετά από πολύμηνη έρευνα, προσπάθησα να το περιγράψω σχετικά συνοπτικά, χωρίς πάρα πολλές λεπτομέρειες, αλλά ολοκληρωμένα. Να εξηγήσω δηλαδή ακριβώς ιστορικά και κοινωνικά την προέλευση, τη γέννηση και την καθιέρωση αυτού που λέμε «Λαϊκό τραγούδι» στην Ελλάδα.
Ποιοι, πότε και πως το δημιούργησαν, όπως και τις κυριότερες επιτυχίες τους χρονολογικά, με στοιχεία από τους δημιουργούς και τους πρώτους ερμηνευτές του.
Ένα έργο δηλαδή που να μπορεί να διαβαστεί σχετικά σύντομα αλλά και να δίνει μια πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς είναι και από που προέρχεται το Ρεμπέτικο και κατ' επέκταση το λαϊκό μας τραγούδι.

Περιεχόμενα:
Εισαγωγή
Α' Περίοδος: Οι ρίζες (1880-1922)
1922 - Μικρασιατική καταστροφή
Β' Περίοδος: Η Πρώιμη (1922-1930)
Μίξη Σμυρνέικων με μπουζούκι - Εκκόλαψη Πειραιώτικου Ρεμπέτικου - Δημιουργοί
Γ' Περίοδος: Η Κλασσική (1930-1940)
Καθιέρωση - Πρώτες ηχογραφήσεις - Δικτατορία
Δ' Περίοδος: Ο Πόλεμος (1940-1945)
Ε' Περίοδος: Η Ευρεία Διάδοση (1946-1960)
Ποιοτική Μετάλλαξη - Μεγάλες Επιτυχίες - Παρακμή
Λεξικό Πιάτσας
Φωτογραφικό Παράρτημα

ISBN
9789609399920

Εκδόσεις
Επτάλοφος

Σελίδες
96

Διαστάσεις
14x21

Σχετικά προϊόντα