Τα Πολίτικα της Αρμόνικας

Κούστας Δημήτρης
+ Online υλικό
€ 15,00   € 13,50 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Πολίτικοι και Μικρασιάτικοι Λαϊκοί Οργανικοί Σκοποί

Το παρόν βιβλίο περιέχει είκοσι ελληνικούς παραδοσιακούς, λαϊκούς, οργανικούς σκοπούς από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας. Τα κομμάτια είναι μεταγραφές από ηχογραφήσεις δίσκων 78 ή 45 στροφών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα, στην Αθήνα, στην Αμερική και στη Σμύρνη. Σμιλεμένα από τον αυτοσχεδιασμό, την λαϊκή δημιουργικότητα και την έντεχνη επεξεργασία, επιβίωσαν ως τις μέρες μας μέσω της προφορικής παράδοσης που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά μουσικών και κατάφεραν να διασωθούν χάρη στις ηχογραφήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα. Αποτυπώνουν την ιστορική συνύπαρξη τρεισήμισι και πλέον χιλιάδων ετών και αποτελούν το απόσταγμα της αλληλεπίδρασης λαών και πολιτισμών που έδρασαν σ’ αυτή την περιοχή-σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου.

Το κύριο όργανο στις ηχογραφήσεις, από τις οποίες έγιναν οι μεταγραφές, είναι η αρμόνικα ή φύσα, ένας πρόγονος του σημερινού ακορντεόν, που δεν υπάρχει πλέον.

Το βιβλίο απευθύνεται σε οργανοπαίκτες, δασκάλους μουσικής, μουσικολόγους και εθνομουσικολόγους, σε μελετητές της μουσικής της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας και γενικά σε όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Έρχεται να καλύψει ένα κενό στη βιβλιογραφία του ρεπερτορίου, μιας και η υπάρχουσα καλύπτει εκτενώς Πολίτικα χασάπικα και χασαποσέρβικα αλλά όχι συρτά, μπάλους, αντικριστά και ζεϊμπέκικα, που αποτελούν σημαντικό μέρος του.

Περιεχόμενα

  1. Συρτός Πολίτικος
  1. Συρτός Πολίτικος
  1. Συρτό Ντερμπεντέρικο
  1. Πολίτικο Αργό
  1. Πολίτικο
  1. Καλαματιανός
  1. Πλακιώτικο Ζεϊμπέκικο
  1. Μπουρνοβαλιό Συρτό
  1. Συρτός/Μπάλος
  1. Μπάλος
  1. Συριανό Ζεϊμπέκικο
  1. Μαρμαρινό Ζεϊμπέκικο
  1. Αντικριστός
  1. Πολίτικο Χασάπικο Γρήγορο
  1. Αντικριστός Μικράς Ασίας
  1. Ταταυλιανός Συρτός
  1. Κασαμπαλιώτικο Ζεϊμπέκικο
  1. Χασάπικο Πολίτικο
  1. Σέρβικο Πολίτικο
  1. Ταταυλιανό Χασάπικο

Ακούστε τις ηχογραφήσεις από τις οποίες έγιναν οι μεταγραφές:

Δείτε τα περιεχόμενα και ένα απόσπασμα του βιβλίου:

ISBN
979-0-801151-74-2

Εκδόσεις
Fagottobooks

Γλώσσα
Αγγλικά, Ελληνικά

Έτος έκδοσης
2016

Σελίδες
76

Διαστάσεις
21x29

Κωδικός "Εύδοξος"
68370458

Σχετικά προϊόντα