Bach on mandolin

Περυσινάκης Πάρις
€ 33,70   € 30,30 Τιμή με έκπτωση
Διαθέσιμο

Μια συλλογή από είκοσι πέντε μελωδίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (Johann Sebastian Bach).

Οι μελωδίες αυτές, που εντάσσονται σε χορευτικές φόρμες του Μπαρόκ (όπως sarabande, gingue, plelude κ.α.), επιλέχτηκαν από παρτίτες, σουίτες και σονάτες για φλάουτο, βιολοντσέλο και βιολί, και προσαρμόστηκαν στις ιδιαιτερότητες του χειρισμού και του ήχου του μαντολίνου.

Η σημειογραφία της έκδοσης διατηρεί τα στοιχεία των χειρογράφων του μεγάλου συνθέτη που δεν φορτώνει με εκφραστικά στοιχεία τις νότες αφήνοντάς τες στην ευαισθησία και την εκφραστική ανάγκη του αναγνώστη μουσικού. Η δακτυλοθεσία αποτελεί τη μόνη πρόταση/επέμβαση του συγγραφέα και έχει το ρόλο πρότασης κι όχι υπόδειξης, προκειμένου να βοηθηθεί ο μουσικός τουλάχιστον σε μια πρώτη ανάγνωση.

Είναι ένα βιβλίο που, περιλαμβάνοντας κομμάτια όλων των επιπέδων, εμπλουτίζει τη μουσική βιβλιοθήκη του οργάνου και του ανοίγει νέους ορίζοντες στο ρεπερτόριο και στην έκφραση.

Η υπέροχη συλλογή χορών και άλλων έργων του Ιωάννη Σεβαστιανού Μπαχ (Johann Sebastian Bach), τροποποιημένων κατάλληλα για μαντολίνο από τον μαντολινίστα και συνθέτη Πάρη Περυσινάκη, αποτελεί μια ιδιαίτερη έκδοση για τα ελληνικά δεδομένα, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη φτωχή φιλολογία αυτού του οργάνου. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια «εύκολη λύση», ούτε για μια πρόχειρη εκλαΐκευση, αλλά για μια καλά μελετημένη εισαγωγή στο ιδιαίτερο ύφος αυτού του συνθέτη, πράγμα που συμβαίνει με τη διδασκαλία όλων των άλλων οργάνων. Καθώς μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να θεωρείται το μαντολίνο «λαϊκό όργανο», με εξαίρεση κάποια από τα σχετικά κονσέρτα του Αντόνιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi), δεν υπήρχε σχεδόν καμία συλλογή που να βοηθά τους εραστές αυτού του οργάνου να μελετήσουν σοβαρότερα. Η παρούσα έκδοση αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα στη σωστή σπουδή αυτού του παραμελημένου -δυστυχώς!- στη χώρα μας οργάνου και δίνει μια σοβαρή ώθηση στους νέους ερμηνευτές να μελετήσουν το έργο του μεγάλου Κάντορα αλλά και να ερευνήσουν ουσιαστικότερα την πιθανότητα μεταγραφής ακόμα περισσότερων λόγιων έργων.

Κατανοώντας ότι οι δυσκολίες της μεταγραφής είναι τεράστιες λόγω του είδους του οργάνου και της περιορισμένης του δεξιοτεχνίας, οι χοροί αυτοί μπορούν να παιχτούν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση βοηθώντας παράλληλα τον ερμηνευτή να βελτιώσει τα μέγιστα την τεχνική του. Προσωπικά, ως παλιός εμπειρικός μαντολινίστας, αισθάνθηκα σαν το παιδί που του χαρίσανε ένα μεγάλο κουτί με γλυκά και δεν ήξερε από ποιο απ' όλα να αρχίσει!

Για την πιστή λοιπόν ερμηνεία-απόδοση αυτών των έργων που τόσο ωραία παρουσιάζονται, η συμβουλή είναι: Μελέτη, μελέτη, μελέτη!
Ευστάθιος Καλλιανός, Καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου Αθηνών

Περιεχόμενα

  • Πρόλογος - Ευστάθιος Καλλιανός
  • Πρόλογος του συγγραφέα - Πάρις Περυσινάκης
  • Περιεχόμενα
ISBN
9790901602861

Εκδόσεις
Voukino

Έτος έκδοσης
2021

Σελίδες
52

Διαστάσεις
30x24

Σχετικά προϊόντα