Ηλεκτρονικά Συστήματα Ήχου
Σχεδίαση ηλεκτρονικών διατάξεων ακουστικών συχνοτήτων
Στο παρόν σύγγραμμα καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ θεωρίας και πρακτικής.
Στη βάση αυτή, τα περισσότερα κυκλώματα που παρουσιάζονται είτε είναι δανεισμένα από αντίστοιχες εμπορικές υλοποιήσεις, είτε έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί από τον συγγραφέα.
Η ύλη του βιβλίου ξεκινά με την επεξήγηση της λειτουργίας των βασικών ημιαγωγικών διατάξεων και των κυριότερων τοπολογιών τους. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα κυκλώματα των τελεστικών ενισχυτών και των τροφοδοτικών διατάξεων. Οι προενισχυτές σήματος παρουσιάζονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο όπου καλύπτονται οι προενισχυτές hi-fi, phono και μικροφώνου.
Στη σχεδίαση ενισχυτών ισχύος, εκτός των άλλων θεμάτων γίνεται και εκτεταμένη αναφορά στη θερμική σχεδίαση του σταδίου εξόδου. Τα φίλτρα και οι γεννήτριες συχνοτήτων είναι μια κατηγορία κυκλωμάτων πολύ σημαντικά στο χώρο του audio και για αυτό το λόγο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ξεχωριστά κεφάλαια. Τα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου αφορούν στους ενισχυτές μουσικών οργάνων και στα κυκλώματα ηχητικών εφφέ.
Όσοι αναγνώστες συνδυάζουν το χόμπι του ηλεκτρονικού με το ταλέντο του μουσικού θα βρουν τα κεφάλαια αυτά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Ο Σπύρος Ι. Λουτρίδης είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ, κάτοχος διπλώματος M.Sc in Noise and Vibration Studies του πανεπιστημίου του Southampton και διδακτορικού διπλώματος στις μη καταστροφικές τεχνικές ελέγχου με επεξεργασία στοχαστικού σήματος.
Επιστημονικά, δραστηριοποιείται στους τομείς των αισθητήρων και μετρήσεων, της επεξεργασίας στοχαστικού σήματος και της ακουστικής. Ιδιαιτέρως έχει ασχοληθεί με τεχνικές μη καταστροφικού ελέγχου για ανίχνευση βλαβών σε ηλεκτρομηχανικά συστήματα καθώς και με μεθόδους ανίχνευσης συντονισμών. Ορισμένες από τις παραπάνω τεχνικές, χρησιμοποιούνται σήμερα σε εμπορικά μετρητικά συστήματα που προορίζονται για τη μέτρηση των χαρακτηριστικών μεγαφώνων και των ακουστικών ιδιοτήτων ενός κλειστού χώρου.
Από το 1997 είναι καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας, διδάσκοντας αντικείμενα που αφορούν στην τεχνολογία αισθητήρων, την επεξεργασία σήματος και τις τηλεπικοινωνίες.
Έχει δημοσιεύσει ένα σημαντικό αριθμό επιστημονικών και τεχνικών άρθρων σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά περιοδικά στις επιστημονικές περιοχές της ακουστικής, της τεχνολογίας μετρήσεων και της επεξεργασίας στοχαστικού σήματος.
Επαγγελματικά, έχει ασχοληθεί με τη σχεδίαση ηλεκτροακουστικών συστημάτων, την ακουστική μελέτη κτιρίων και την επίλυση προβλημάτων ηχομόνωσης. Επίσης, με τη σχεδίαση επαγγελματικών συστημάτων ηχείων και ενισχυτικών διατάξεων.
Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας, του συλλόγου Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής.
Περιεχόμενα
-
- Εισαγωγή
-
- Βασικά στοιχεία ημιαγωγών
-
- Βασικές κυκλωματικές δομές
-
- Τελεστικοί ενισχυτές - Αρνητική ανάδραση
-
- Τροφοδοτικές διατάξεις
-
- Προενισχυτές
-
- Σχεδίαση ενισχυτών ισχύος 173
-
- Φίλτρα - Ισοσταθμιστές
-
- Ταλαντωτές - Γεννήτριες κυματομορφών
-
- Ενισχυτές μουσικών οργάνων
-
- Μονάδες ηχητικών εφφε
- Βιβλιογραφία
- Παράρτημα
- Ευρετήριο
- ISBN
- 978-960-411-721-5
- Εκδόσεις
- Ίων
- Έτος έκδοσης
- 2010
- Σελίδες
- 364
- Εξώφυλλο
- Μαλακό
- Διαστάσεις
- 17x24