Βιβλία για τον Μάρκο Βαμβακάρη

“Αυτός ο κόσμος θέλω να γίνει ο εξομολόγος μου και πιστεύω ότι όλοι αυτοί για τους οποίους έχω γράψει και γράφω μα και θα γράφω εκατοντάδες τραγούδια, θα με συγχωρέσουν, μια και αυτός είναι ο σκοπός της περιγραφής και εξιστορήσεως της ζωής μου, δηλαδή η συγνώμη και η συγχώρεση. Γι’ αυτό όσοι θα διαβάσετε την ιστορία μου, φίλοι ή ξένοι, γνωστοί ή άγνωστοι, και μάλιστα οι γνωστοί μου, να ‘ρθητε να μου σφίξτε το χέρι και να μου πήτε ένα ανοιχτόκαρδο γεια σου. Να μου πείτε πως όλα περάσανε, ότι όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Να μου πείτε πως αν ζούσατε την ίδια ζωή με μένα, τα ίδια θα παθαίνατε και τα ίδια θα κάνατε.”  

Μάρκος Βαμβακάρης,  Αυτοβιογραφία 

 

Προπολεμικό ρεμπέτικοΜ. Βαμβακάρης – Α. Δελιάς – Γ. Μπάτης / Ευάγγελος Πετρινιώτης

Δεκαετεία του ’30 και στον Πειραιά μεσουρανεί η “Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς”. Οι μάγκες της εποχής ακούνε το σχήμα που ανέδειξε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο και οι τεκέδες μοιάζουν με χώρους λατρείας του μπουζουκιού. Μέλη του σχήματος είναι οι Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς, Γιώργος Μπάτης και Στράτος Παγιουμτζής. Το προπολεμικό έργο των τριών πρώτων προσώπων αποτελεί και το αντικείμενο μελέτης της παρούσας έκδοσης. Περισσότερα εδώ.

 

Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτογραβιογραφία

Η αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη πρωτοκυκλοφόρησε το 1973, σε επιμέλεια της Αγγελικής Βέλλου – Κάιλ. Η έκδοση ήταν το αποτέλεσμα μακρόχρονης μελέτης της συγγραφέως, στα πλαίσια μαθημάτων στο πανεπιστημιακή Σχολή Καλών Τεχνών στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια επιμελημένη έκδοση με πολλαπλό ενδιαφέρον: γλωσσολογικό, λαογραφικό, μουσικό και βεβαίως ιστορικό. Περισσότερα εδώ.

 

 

Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα. Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω /Νέαρχος Γεωργιάδης

Όπως ο Ηρακλής άλλαξε την κοίτη και τη ροή του Αχελώου ποταμού, έτσι κι ο Μάρκος Βαμβακάρης άλλαξε την κοίτη και τη ροή του ελληνικού τραγουδιού στο σύνολό του. Το ηράκλειο κατόρθωμά του έγκειται στο ότι με το ταλέντο του αλλά και βοηθημένος και από τις συγκυρίες, καθιέρωσε το μπουζούκι σαν το βασικό όργανο του λαϊκού τραγουδιού των πόλεων, από το 1933 και μετά, και το ανήγαγε σε σύμβολο του νεοελληνισμού, όπως ο Παρθενώνας αποτελεί το σύμβολο του αρχαίου ελληνισμού. Περισσότερα εδώ.

 

 

Μαύρα μάτια, Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920 / Μάνος Ελευθερίου

Ένα οδοιπορικό στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη στη Σύρο.  Περισσότερα εδώ.

 

Μάρκος Βαμβακάρης, ο άγιος μάγκας / Μάνος Τσιλιμίδης

Mε τη γλώσσα της μαγκιάς, που χρησιμοποιούσε ο Mάρκος Bαμβακάρης, αφηγείται ο γιος του Στέλιος στιγμές και γεγονότα που έζησε κοντά του. Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τόσο πολλές και ουσιαστικές λεπτομέρειες που συνθέτουν την προσωπικότητα του Μάρκου Βαμβακάρη ως απλού ανθρώπου και λαϊκού καλλιτέχνη. Περισσότερα εδώ.

 

Μάρκος Βαμβακάρης, από τον μύθο στην ιστορία 1600-2017  / Δημήτρης Βαρθαλίτης

Με όπλα τη βαθύτατη γνώση και την αγάπη για το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης παραδίδει μια βιογραφία του καλλιτέχνη που συμπεριλαμβάνει νέες μοναδικές μαρτυρίες για γεγονότα, τόπους και καταστάσεις με αναφορά στον Μάρκο, το έργο του, τα μέρη που έζησε, τους ανθρώπους που γνώρισε και συναναστράφηκε. Περισσότερα εδώ.

 

Markos Vamvakaris: le patriarche du rébétiko – Autobiographie

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση στα Γαλλικά της αυτοβιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη, η οποία είχε κυκλοφορήσει το 1978 στην Ελλάδα. Το βιβλίο περιέχει εισαγωγή από τον μελετητή ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη, και ένα γλωσσάρι για την ορθότερη κατανόηση από το γαλλικό κοινό κάποιων όρων που είναι συνυφασμένοι με το ρεμπέτικο, αλλά και πλήθος υποσημειώσεων σχετικά με γεγονότα που αναφέρει ο ίδιος ο Μάρκος Βαμβακάρης μέσα στην αυτοβιογραφία του. Περισσότερα εδώ.

 

Μάρκος Βαμβακάρης – τα τραγούδια μου για μπουζούκι

20 τραγούδια του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη σε μεταγραφή Δομίνικου Βαμβακάρη για μπουζούκι. Περισσότερα εδώ.

 

 

Μάρκος Βαμβακάρης – τα τραγούδια μου 1 για πιάνο

17 τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη σε μεταγραφή για πιάνο του Δομίνικου Βαμβακάρη. Περισσότερα εδώ.

 

 

Μάρκος Βαμβακάρης – τα τραγούδια μου 2

19 τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη σε μεταγραφή για πιάνο του Δομίνικου Βαμβακάρη. Περισσότερα εδώ.

 

Μάρκος Βαμβακάρης – τα τραγούδια μου 3 για πιάνο

19 τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη σε μεταγραφή για πιάνο του Δομίνικου Βαμβακάρη. Περισσότερα εδώ.

 

Top