Πολυφωνική σύναξη στα Γιάννενα

Τo πολυφωνικό σύνολο “Χαονία” συμμετέχει στη μεγάλη πολυφωνική σύναξη που διοργανώνει το Πολυφωνικό Καραβάνι αυτή την

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, στις 8:30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα “Β. Πυρσινέλλας”.

Η σύναξη είναι αφιερωμένη στα δύο χρόνια από την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, με την μετ΄ επαίνων εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (Δεκέμβριος 2020). Τo Πολυφωνικό Καραβάνι αποτελεί την πρώτη και την μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον κατάλογο των Καλών Πρακτικών και μία από τις, μόλις, 25, συνολικά έως τότε, από 180 κράτη.

Στην πολυφωνική σύναξη στα Γιάννενα συμμετέχουν οι “ΚΥΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΔΕΡΟΠΟΛΗΣ”, το πολυφωνικό σχήμα “ΗΝΟΡΟ”, το πολυφωνικό σύνολο “ΧΑΟΝΙΑ”, η ηπειρώτικη κομπανία του ΛΕΥΤΕΡΗ ΓΚΙΩΚΑ, όμιλοι, παρέες και βιωματικοί ερμηνευτές από την Δερβιτσάνη, το Δολό και την Πολύτσανη – ενώ ο κατάλογος οριστικοποιείται απόψε το βράδυ.

Στην εκδήλωση θα καλωσορίσουν οι “κυρατζήδες” του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά και θα χαιρετήσουν οι επιστημονικοί συνεργάτες στα πρώτα βήματα – και διαχρονικοί συνταξιδιώτες – ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και ΚΩΣΤΑΣ ΛΩΛΗΣ. Θα προβληθεί και ένα μικρό βίντεο για την εγγραφή στις Καλές Πρακτικές ενώ θα υπάρχει και μια μικρή έκθεση εντύπων και υλικών στην υποδοχή του χώρου.

Η εκδήλωση γίνεται με την στήριξη του Δήμου Ιωαννίνων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο και με ανοιχτό κάλεσμα για κάθε φίλο του πολυφωνικού τραγουδιού, της ζώσας παράδοσης και του πολιτισμού στα Γιάννενα.

Υ.Γ. Στη φωτογραφία το πολυφωνικό σύνολο “Χαονία” από παλαιότερη εμφάνισή του στον ίδιο, εμβληματικό χώρο, Γενάρη του 2015, στο πλαίσιο του αφιερώματος “Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, σε διοργάνωση της Πανηπειρωτικής και επιμέλεια του Α. Λαμπρίδη.

πηγή

Top