Τα πέντε σάουντρακ και τα πέντε τραγούδια που προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα

Κείμενο: Γιάννης Γκροσδάνης

 

Μεγάλη μάχη… μετά μουσικής

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για την απονομή των φετινών Χρυσών Σφαιρών ρίχνουμε μια ματιά στην φετινή υποψήφια πεντάδα των συνθετών. Εκτός απροόπτου – και με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις – η ίδια πεντάδα θα πλασαριστεί και για το Όσκαρ μουσικής. Ας δούμε τις πέντε υποψηφιότητες.

Κάρτερ Μπέργουελ – Τα Πνεύματα του Ινίσεριν

Τέταρτη υποψηφιότητα για Σφαίρα για έναν πολύ δημιουργικό συνθέτη, που ωστόσο δεν βρίσκει εύκολα τον δρόμο για τα Όσκαρ (έχει προταθεί μόλις δύο φορές για τις συνθέσεις του για τα Carol και Τρείς Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι). Στενός συνεργάτης των αδερφών Κοέν όπως και του Μάρτιν ΜακΝτόνα (καθόλου τυχαία είναι η δεύτερη φορά (μετά το Εμπινγκ) που προτείνεται για Σφαίρα για score σε κάποια ταινία του. 

Αλεξάντρ Ντεσπλά – Πινόκιο (του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο)

Αγαπημένος συνθέτης των Σφαιρών ο Γάλλος συνθέτης καθώς έχει προταθεί (με την φετινή διπλή παρουσία του για τη μουσική και τα τραγούδια του Πινόκιο) για 15η φορά. Έχει κερδίσει δύο φορές, η πρώτη το 2007 για το εξαιρετικό Βαμμένο Πέπλο (Painted Veil) και η δεύτερη το 2018 για τη Μορφή του Νερού (πάλι του Ντελ Τόρο).

 

Χιλντούρ Γκουντναντότιρ – Women Talking

Πήρε δέκα χρόνια στην Σάρα Πόλεϊ να επιστρέψει στην καρέκλα του σκηνοθέτη αλλά όπως φαίνεται από τις κριτικές του εξωτερικού (στην Ελλάδα θα δούμε την ταινία προσεχώς) η αναμονή άξιζε τον κόπο. Πολύτιμη συνεργάτιδα της σε αυτή τη νέα ταινία είναι και η Ισλανδή Χιλντούρ Γκουντναντότιρ, εξαιρετικά δημιουργική και σύμβολο της νέας εποχής που ανεμίζει στο Χόλυγουντ. Η Γκουντναντότιρ μετράει φέτος την δεύτερη υποψηφιότητα της (η πρώτη με την οποία είχε κερδίσει κιόλας την Σφαίρα, το Όσκαρ και το Γκράμι ήταν ο αριστουργηματικός της Τζόκερ του Τοντ Φίλντ). Είναι η μοναδική γυναίκα της κατηγορίας, γεγονός (πέρα από την υπέροχη σύνθεση της για την ταινία) που της δίνει πόντους αναγνώρισης.

 

Τζάστιν Χούρβιτς – Babylon

Ο εμβληματικός και αποκλειστικός συνεργάτης του Νταμιέν Σαζέλ κερδίζει φέτος την τέταρτη υποψηφιότητα του για το οργιαστικό free jazz score του για την Babylon, μια σύνθεση που ξεπερνάει τα 90 λεπτά μουσικής και σίγουρα εντυπωσιάζει με το σφρίγος και το δυναμικό ρυθμό της. Το 2017 είχε κερδίσει δύο φορές την Σφαίρα για την μουσική και τα τραγούδια του La La Land. Αποτελεί το μεγάλο αουτσαϊντερ της φετινής κούρσας και ασχέτως βραβεύσεων είναι αναμφίβολα ένα από τα σπουδαια σάουντρακ της χρονιάς.

 

Τζον Γουίλιαμς – The Fabelmans

Τι μπορεί άραγε να γράψει κανείς για τον ζωντανό μύθο του μουσικού Χόλυγουντ; Αγαπημένος και στενός συνεργάτης του Στήβεν Σπήλμπεργκ, έχει προταθεί για 27 Σφαίρες (για μουσική και τραγούδια) και έχει κερδίσει πέντε φορές (η τελευταία το 2006 για τις Αναμνήσεις μιας Γκεϊσας, το 2006). Τα στοιχήματα ήδη τον θέλουν μεγάλο φαβορί, όχι μόνο για την Σφαίρα αλλά εκτός απρόοπτου και για το Όσκαρ. Αν κερδίσει και στις δύο περιπτώσεις θα γίνει ο πλέον αναγνωρισμένος συνθέτης του καιρού μας και ένας από τους γηραιότερους καλλιτέχνες που κερδίζει Σφαίρα (και ίσως και το Όσκαρ).

 

Και τα πέντε τραγούδια

Τρεις μπαλάντες, ένα μελωδικό παιδικό τραγούδι και ένα από τον κόσμο του Μπόλιγουντ απαρτίζουν την φετινή πεντάδα των Χρυσών Σφαιρών για τα τραγούδια της χρονιάς. Και εδώ εκτός απρόοπτου η πεντάδα μπορεί να προχωρήσει ατόφια, όπως είναι, στα Όσκαρ. Για την Ριάνα είναι η πρώτη υποψηφιότητα για Σφαίρα ενώ η Τείλορ Σουίφτ έχει προταθεί – χωρίς να έχει κερδίσει – άλλες πέντε φορές.

Το φαβορί της κατηγορίας λογικά είναι η Λαίδη Γκάγκα ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρουσίες του Αλεξάντερ Ντεσπλά (με ένα παιδικό τραγούδι σε αγγλικό και ιταλικό στίχο) αλλά και του Naatu Naatu, ίσως το πρώτο τραγούδι στην ιστορία των Σφαιρών που φτάνει ως εδώ αν και είναι γραμμένο στην Τελούγκου (γλώσσα που ομιλείται κυρίως στη Νότια Ινδία). Τα πέντε υποψήφια τραγούδια είναι: 

Carolina – Taylor Swift (Στίχοι/Μουσική : Taylor Swift)

 

Ciao Papa – Gregory Mann (Στιχοί: Guillermo Del Toro/ Roeban Katz, Μουσική: Alexandre Desplat)

 

Hold my Hand – Lady Gaga (Στίχοι : Lady Gaga/ Bloodpope/ Benjamin Rice Μουσική : Lady Gaga)

 

Lift me Up – Rihanna (Μουσική και Στίχοι: Tems, Rihanna, Ryan Googler και Ludwig Goransson)

 

Naatu Naatu – Chandrabose & M.M. Keeravani (Μουσική και Στίχοι: M.M. Keeravani, Kaala Bhairava, Rahul)

 

Κείμενο: Γιάννης Γκροσδάνης

πηγή

Top