Σεμινάριο: Ορχήστρα Οrff, ένας δρόμος προς τη μουσική

Ορχήστρα Οrff: ένας, δρόμος προς τη μουσική.

Δρ. Ολυμπία Αγαλιανού

Η ορχήστρα Orff (Orff Ensemble) είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων πειραματισμών του Carl Orff και των συνεργατών του και σχεδιάστηκε ως ένας δρόμος προς τη μουσική εξερεύνηση και επιτέλεση. Παραμένει δε, εξ ορισμού, ανοιχτή σε πολιτισμικές επιρροές στο χώρο και το χρόνο. Από την άλλη πλευρά, πολύ συχνά, τα μικρά κρουστά μαζί με ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα και διάφορα παρόμοια όργανα χαρακτηρίζονται στη βιβλιογραφία και το εμπόριο ως εκπαιδευτικά όργανα ή «όργανα Orff». Σε τί όμως αναφέρεται στην πραγματικότητα η Ορχήστρα Orff και πώς συμβάλει την επίτευξη των στόχων της μουσικοκινητικής αγωγής Orff και γενικότερα της μουσικής παιδαγωγικής;

Το σεμινάριο σχεδιάστηκε βασικό οδηγό αυτά τα δύο ερωτήματα και σκοπός του σεμιναρίου είναι, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες και γνωρίσουν την ορχήστρα Orff, να κατανοήσουν τη σύνδεσή της με τη θεωρία του Orff Schulwerk. Για την υλοποίηση του σκοπού θα ασχοληθούμε παιχνίδια οργανογνωσίας, με τρόπους που εισάγουμε τα όργανα στην εκπαιδευτική πράξη, με έμφαση στα όργανα με αποσπώμενες μπάρες (ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα κτλ), με τη σχέση της ορχήστρας με το μουσικό αυτοσχεδιασμό, τη σύνθεση και την κίνηση.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου δεν προαπαιτεί γνώση μουσικής γραφής και ανάγνωσης ή εξοικείωση με κάποιο μουσικό όργανο.

 

Βιογραφικό

Η Ολυμπία Αγαλιανού, διδάκτορας Παιδαγωγικής (Φ.Π.Ψ., Ε.Κ.Π.Α.), πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Ε.Κ.Π.Α.) με ειδίκευση στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς και  πτυχιούχος Αρμονίας. Απόφοιτος Διετούς μεταπτυχιακής επιμόρφωσης στη Μουσικοκινητική Αγωγή Orff (Σχολή Μωραΐτη), τελειόφοιτος χοροθεραπεύτρια με τετραετή εκπαίδευση στη συστημική επιστημολογία.

 Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και συμμετοχή σε συλλογικά συγγραφικά έργα, ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα. Στο συγγραφικό της έργο ανήκει η μονογραφία «Η μουσικοκινητική αγωγή Orff ως αφετηρία και προορισμός», από τις εκδόσεις fagotto.

Έχει συνεργαστεί ως εκπαιδευτικός ή καλλιτέχνης με Ωδεία, Σχολές Χορού, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και καλλιτεχνικούς οργανισμούς και έχει υπηρετήσει 20 χρόνια στην Α/θμια εκπαίδευση. Διδάσκει σε σεμινάρια ενηλίκων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από το 1996. Έχει διδάξει σε προγράμματα των Πανεπιστημίων Bohum, Dortund Γερμανίας, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου  Κύπρου. Σήμερα υπηρετεί ως Ε.Ε.Π. στο Τ.Ε.Α.Π.Η. (Ε.Κ.Π.Α.) ενώ παράλληλα διδάσκει θέματα σχετικά με τη μουσικοκινητική αγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων  Ε.Κ.Π.Α. του ΠΑ.ΜΑΚ., Δημοκρίτειου και Ιονίου. Διδάσκει, επίσης, σε σεμινάρια και σε καταρτίσεις μουσικοκινητικής αγωγής Orff στο εξωτερικό. Είναι επίτιμη πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο International Orff-Schulwerk Forum από το 2009.

 

Ώρα Σεμιναρίου

4-5/2/23

Σάββατο 16:30 – 19:30 και Κυριακή 11:30 – 14:30 

Όλα τα σεμινάρια γίνονται στο χώρο μας, στο Ωδείο #Ρυθμοί, Λ.Πεντέλης 14, Βριλήσσια.

Πληροφορίες, εγγραφές και κρατήσεις θέσεων καθημερινά, 4.00-9.00 μ.μ. στο 210 6857901.

Παρέχονται:

  • Εκπαιδευτικό υλικό και σημειώσεις
  • Βεβαίωση παρακολούθησης είτε στα μεμονωμένα σεμινάρια, είτε στον ετήσιο κύκλο

Κόστος: 55 € (για φοιτητές και ανέργους 45 €).                                                                                     

 

Για όλα τα σεμινάρια απαιτείται κράτηση θέσης-θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Top