#μένουμε σπίτι με μουσικές δραστηριότητες που εσείς μας προτείνετε

Η λίστα θα ανανεώνεται καθημερινά με τις νέες προτάσεις σας που λαμβάνουμε 

 

1η πρόταση από την Μαρία Δημοσθένους για όλους

Παίζουμε μουσικά παιχνίδια με την οικογένεια στο διαδίκτυο.

1. Παιχνίδι ορχήστρας
Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά βλέπουν τις εικόνες από τα όργανα τις οποίες πρέπει να ταιριάξουν στους ήχους οργάνων που ακούνε. Μπορείτε για κάθε όργανο που ακούτε να συζητάτε με τα παιδιά σας εάν ανήκει στην κατηγορία των εγχόρδων, πνευστών (χάλκινα ή ξύλινα) ή κρουστά. Για περισσότερη καθοδήγηση σας παρουσιάζουμε τις κατηγορίες με τα όργανα που εμφανίζονται στο παιχνίδι.
Έγχορδα: Βιολί (violin), Βιόλα (Viola), Βιολοντσέλο (cello), Κόντρα μπάσο (Bass), Πιάνο (piano), Κλειδοκύμβαλο (Harpsichord) – πρόγονος του πιάνου, Άρπα (Harp). — Χάλκινα πνευστά: Τούμπα (tuba), Τρομπόνι (Trombone), Τρομπέτα (trumpet), Γαλλικό Κόρνο (French Horn)–Ξύλινα Πνευστά: Κλαρινέτο (Clarinet), Όμποε (Oboe), Φλάουτο (flute), Φαγκόττο (Bassoon)–Κρουστά: τύμπανα (timpani), κύμβαλα (cymbals).

Για κάθε όργανο σας δίνετε αντίστοιχος σύνδεσμος όπου μπορειτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο. Τα βίντεο που επιλέχθηκαν παρουσιάζουν διαφορετικά είδη μουσικής και σε διαφορετικούς χώρους, πέραν των συναυλιακών χώρων. Επιπλέον, κάποια από αυτά τα όργανα εκτελούνται από παιδιά, κάτι που μπορεί να κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των παιδιών. Παίξτε το παιχνίδι μαζί με τα παιδιά σας και δείτε αν και εσείς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα μουσικά όργανα. Ακόμη ένα παρόμοιο παιχνίδι αναγνώρισης μουσικών οργάνων είναι το Guess the Instrument.

Σε αυτό το παιχνίδι παρουσιάζεται η Αλίκη στην Χώρα των θαυμάτων η οποία προσπαθεί να ανέβει 12 σκαλοπάτια. Κάθε σκαλοπάτι που πατάει βγάζει έναν ήχο, τον οποίο μπορούμε να ακούσουμε εάν πατήσουμε με το ποντίκι το σκαλί. Γύρω από την Αλίκη υπάρχουν διάφορα αντικείμενα τοποθετημένα σε κύκλο. Όταν το χέρι περνάει πάνω από κάθε αντικείμενο ακούγεται ο ήχος του κάθε ενός ξεχωριστά. Εδώ να σημειωθεί ότι ακούγονται διάφοροι ήχοι παράλληλα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ένα από αυτά τα αντικείμενα έχουν την ίδια τονικότητα με το σκαλοπάτι που βρίσκεται η Αλίκη. Για να προχωρήσει η Αλίκη θα πρέπει να πατήσετε το αντικείμενο του οποίου ο ήχος ταιριάζει με αυτόν από το σκαλοπάτι.  Ως επέκταση αυτού του παιχνιδιού μπορείτε με τα παιδιά να παίξετε αντίστοιχο παιχνίδι στο σπίτι. Μπορείτε να βρείτε διάφορα αντικείμενα και τα κτυπάτε για να ακούσετε τον ήχο τους. Στη συνέχεια τα παιδιά θα πρέπει να κλείσουν τα μάτια και να μαντέψουν πιο αντικείμενο κτυπήσατε. Μπορεί να υπάρξει διαβάθμιση της δυσκολίας του παιχνιδιού αρχικά τοποθετώντας περισσότερα αντικείμενα και στη συνέχεια παίζοντας δύο ή περισσότερους ήχους. Αντίστοιχο παιχνίδι για πιο απαιτητικούς παίκτες, αφού συνδυάζει και δεξιότητες μνήμης είναι το Note Pair.

 
3. Που ταξιδεύει η μελωδία;

Με αυτό το παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να εξασκήσουν την μουσική τους αντίληψη. Μικρές μελωδίες που έχουν ανιούσα ή κατιούσα κατεύθυνση παραθέτονται και τα παιδιά πρέπει να αναγνωρίσουν εάν η μελωδία κινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτό ίσως να φαίνεται μία απλή διαδικασία όμως είναι μία πολύ βασική δεξιότητα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας πριν επιλέξουν τη σωστή απάντηση να επαναλάβουν με τη φωνή τους την μελωδία και να την δείξουν με κίνηση. Επιπλέον, μπορείτε να τραγουδήσετε τις μελωδίες με διαφορετικές φωνές προσθέτοντας περισσότερη διασκέδαση στο παιχνίδι. Τα παιδιά λατρεύουν να φτιάχνουν διαφορετικές φωνές και να τις ταιριάζουν με φανταστικά ή πραγματικά πλάσματα.

4. Βρες τη σωστή μελωδία.

Αυτό το παιχνίδι είναι σαφώς πιο εύκολο για τα παιδιά που είναι εξοικειωμένα με τη μουσική ανάγνωση και μπορούν να διαβάσουν τις νότες. Τα παιδιά καλούνται να ακούσουν μία μελωδία και να διαλέξουν ποια παρτιτούρα ταιριάζει σε αυτό που άκουσαν.

Μία τέτοια δραστηριότητα μπορεί να γίνει και παιχνίδι στο σπίτι. Κάποιοι που έχουν μουσικό όργανο μπορούν να παίξουν μία μικρή μελωδία και το παιδί να παίξει την ίδια. Βέβαια για αυτή τη δραστηριότητα χρειάζεται λίγο περισσότερη εξοικείωση με την εκτέλεση του μουσικού οργάνου. Μπορείτε να καλέσετε το παιδί σας να σαν κάνει μία πρόκληση εκτελώντας μία μελωδία στο όργανο και να προσπαθείστε εσείς να την επαναλάβετε. Τα παιδιά πραγματικά διασκεδάζουν με τέτοιους είδους προκλήσεις. Για όσα παιδιά δεν γνωρίζουν μουσική ανάγνωση μπορείτε να τους ζητήσετε να ενώσουν μία μία μαγική γραμμή τις νότες που βλέπουν στο κάθε πεντάγραμμο στην οθόνη του υπολογιστή. Στη συνέχεια να περάσουν αυτή τη φανταστική γραμμή σε ένα χαρτί με ένα μολύβι. Θα πρέπει να περάσουν και τις δύο γραμμές στο χαρτί. Όταν ακούσουν τη μουσική θα πρέπει να κατευθύνουν το χέρι τους ανάλογα με το πώς κινείται η μελωδία πάνω στις γραμμές που έχουν στο χαρτί και να διαλέξουν ποια ‘μελωδική’ γραμμή είναι η σωστή.

Εδώ θα βρείτε άλλα 10 μουσικά παιχνίδια που μπορείτε εύκολα να παίξετε στο σπίτι από την Μαρία Δημοσθένους

 

——————————————————————–

 

2η πρόταση από την Μαρίνα Μίντζα, (εκπαιδευτικός μουσικής) για τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού

Ώρα για μουσική από το σπίτι….  «Δημιουργώντας μουσική με χρήση ψηφιακού υλικού και εφαρμογών»

Η ψηφιακή εφαρμογή Ιncredibox ((https://www.incredibox.com/) αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία με την οποία οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού μπορούν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τη δική τους φωνητική σύνθεση. Σε αυτή την εφαρμογή η φωνή χρησιμοποιείται με 4 διαφορετικούς τρόπους (να παράξει ρυθμό/beat, εφφέ/effects, μελωδία/melody και φωνητικά/voices).

  • Κάθε παιδί μπορεί μόνο του, με τη βοήθεια κάποιου μεγάλου  ή με τα αδέρφια του να πειραματιστεί με την εφαρμογή  και να δημιουργήσει το δικό του μιξάρισμα φωνών (mix).
  • Αν στο σπίτι, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, τότε η δραστηριότητα μπορεί να πάρει τη μορφή ομαδικού παιχνιδιού. Τα άτομα χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα επιλέγει ένα από τα mix που δημιούργησε με κριτήριο να μπορούν όλα τα μέλη της ομάδας να αναπαράξουν τους ήχους του με τη φωνή τους. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει  έως 3 ηχητικές παραμέτρους (beat, effects, melody, voice) στο τελικό mix που θα παρουσιάσει.
  • Κάθε ομάδα εξασκείται χωριστά.
  • Κάθε ομάδα  παρουσιάζει με τις φωνές των μελών της το mix που έφτιαξε στην εφαρμογή.
  • Oι μαθητές/ομάδες μπορούν να ηχογραφήσουν μέσω της εφαρμογής ένα από τα mix που δημιούργησαν και να το ανεβάσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα e-me (eme.edu.gr).  Καλή διασκέδαση!

 

—————————————————————————————–

 3η πρόταση από την Κωνσταντίνα Κουκολίτσου για παιδιά 5-7 χρόνων

Μια δημιουργική απασχόληση για παιδιά 5-7 χρόνων είναι η πλαστελίνη. Φτιάχνουν νότες, χτυπάνε τον ρυθμό παλαμάκια ή σε αυτοσχέδια μουσικά όργανα (κουτάλια, πλαστικά κύπελλα, κατσαρόλες κ.λ.π.). Μπορούν να φτιάξουν τις νότες με άλλα σχήματα (φατσούλες, καρδιές, πίτσα, κ.λ.π.) και με την φαντασία τους να φτιάξουν την δική τους ιστορία! Καλημέρα σας ! Υγεία ,αγάπη και αισιοδοξία!

 

——————————————————————————————-

 4η πρόταση από την Χρυσή Παρπαρά

Παιχνίδια με μουσική από το διαδίκτυο

Τώρα που τα σχολεία κλείνουν για 14 μέρες, είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε δραστηριότητες και μουσικά παιχνίδια σχεδιασμένα από το Υπουργείο Παιδείας!Ένα τέτοιο ωραίο περιβάλλον είναι το Μουσικό Χωριό Εμμέλεια Μόλις μπούμε στη σελίδα του, μας ζητά να ενεργοποιήσουμε το Adobe Flash Player, και το κάνουμε. Κατόπιν πατάμε το συννεφάκι στην κορυφή της σελίδας που γράφει Εμμέλεια. 
 Ήχοι Περιβάλλοντος: Μόλις ανοίξει η εικόνα του μουσικού χωριού μπορούμε να περιηγηθούμε στις διάφορες εικόνες και να πατήσουμε για να δούμε τι περιέχουν. Πχ πατώντας στο δάσος, ανοίγει μια εικόνα με ζώα του δάσους και της αυλής. Πατώντας σε κάθε ζώο μπορούμε ν’ ακούσουμε τη φωνή του. Πατώντας στη θάλασσα μπορούμε να ακούσουμε ήχους θάλασσας, πλοίων και μερικών ζώων.
Ακούστε όλους τους ήχους. Πολλούς από αυτούς δεν θα έχουμε εύκολα την ευκαιρία να ακούσουμε στη φύση (πχ φωνή της φάλαινας, του ελέφαντα κλπ). 

Τα τρία σπίτια στη μέση του χωριού περιέχουν παιχνίδια και δραστηριότητες. 

  • Το σπίτι που ονομάζεται μουσική πράξη περιέχει παιχνίδια σε διάφορα επίπεδα. Το επίπεδο Α΄ είναι για Α και Β τάξη, το επίπεδο Β΄ για  και Δ τάξη, το επίπεδο Γ΄ για Ε και ΣΤ τάξη. Σε κάθε παιχνίδι ζητά από τα παιδιά να ακούσουν ήχους της φύσης ή μουσικών οργάνων και να τα αναγνωρίσουν. Παίξτε όσα περισσότερα παιχνίδια μπορείτε. Θα οξύνουν την ακοή σας και θα μάθετε πολλά πράγματα.  
  •  Το σπίτι που ονομάζεται μουσικά όργανα έχει πληροφορίες, ηχητικά παραδείγματα και βίντεο με μουσικά όργανα. 
  • Το σπίτι που ονομάζεται μουσική γλώσσα περιέχει απλές πληροφορίες για τον ήχο και για τη θεωρίας της μουσικής. Έχει και ασκήσεις σε 3 επίπεδα. 
     
    Στην εικόνα μουσικές γειτονιές του κόσμου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και ηχητικό υλικό ια μουσικές από διάφορες χώρες του κόσμου. Ανακαλύψτε όσο περισσότερα μπορείτε! Αν θέλετε να τραγουδήσετε, δείτε τις αναρτήσεις που έχουν μπει στο blog με διάφορα τραγούδια που τραγουδά η χορωδία του σχολείου. Ακούστε τα βίντεο και τραγουδήστε όποια από αυτά τα τραγούδια σας αρέσουν!   
    Καλή διασκέδαση και να προσέχετε την υγεία σας!  (για περισσότερες ιδέες: https://100dimthesschoir.blogspot.com/)

—————————————————————————-

 5η πρόταση από την Ελένη Φουρλάνου, φοιτήτρια μουσικών σπουδών

Ιδέα για μουσική δραστηριότητα: Κατασκευή μικρών κρουστών! Χρησιμοποιούμε το αδειο τσίγκινο κουτί από πατατάκια αφού πρώτα το έχουμε πλύνει καλά. Για μεμβράνη, χρησιμοποιούμε ένα μπαλόνι. Το τεντώνουμε τόσο όσο να καλύψει το άνοιγμα της συσκευασίας και το στερεώνουμε στο εξωτερικό της με ένα λαστιχάκι. Μπορούμε να ζωγραφίσουμε το νέο μας τυμπανάκι.

Ιδέα#2 Βάζουμε ένα τραγούδι που μας αρέσει και ακούγοντάς το, προσπαθούμε να χτυπήσουμε ρυθμικά το τυμπανάκι ή κάποιο μέρος του σώματός μας. Έτσι μπορούμε χτυπώντας διάφορα σημεία του σώματός μας να βγάλουμε διαφορετικούς ήχους και να συνοδεύσουμε με τον τρόπο αυτό το τραγούδι που μας αρέσει. Μπορούμε κατ’ επέκταση και να μάθουμε να το τραγουδάμε μαζί με την ηχογράφηση ή και μόνοι μας. 

——————————————————–

6η πρόταση από την Σοφία Καρακούτα

1. Ρωτήστε τους γονείς σας και τους παππούδες σας να σας πούνε τί παιχνιδοτράγουδα παίζανε όταν ήταν κι αυτοί παιδιά, πχ: – Περνά, περνά η μέλισσα – Πού ν’ το, πού ν’το το δαχτυλίδι – Γύρω-γύρω όλοι – Α-μπα-μπα-μπλομ – Το μαντηλάκι – H μικρή Ελένη Ακρόαση: CD “Παιχνιδοτράγουδα” με την Μαρίζα Κωχ

2. Πείτε τον αγαπημένο σας γλωσσοδέτη με όποια μελωδία επιθυμείτε ξεκινώντας αργά και επιταχύνοντας σταδιακά. Όποιος καταφέρει να το τραγουδήσει πιο γρήγορα, κερδίζει!

3. Σκαρφιστείτε δικά σας λόγια – όσο ανόητα κι αν είναι ή αν θέλετε να περάσετε ένα σημαντικό νόημα στους γονείς σας- και προσπαθήστε να ραπάρετε σαν επαγγελματίες. Μαγνητοσκοπήστε το!

4. Φτιάχνω αυτοσχέδια μουσικά όργανα με οτιδήποτε μαγειρικό σκεύος υπάρχει στην κουζίνα (κατσαρόλες, καπάκια, chopsticks ) και κάνω μία μικρή συναυλία κρουστών.

5. Βρίσκω όποια μουσικά κομμάτια μου αρέσουν, αυτοσχεδιάζω μία χορογραφία και φτιάχνω το δικό μου μιούζικαλ για τους γονείς μου.6. Αλλάζω τους στίχους από γνωστά τραγούδια με δικά μου αστεία ή ακαταλαβίστικα (κορακίστικα ή εξωγήινα) και πρέπει οι άλλοι να μαντέψουν ποιο τραγούδι είναι.

7. Βγαίνουμε στο μπαλκόνι και τραγουδάμε τα αγαπημένα μας τραγούδια με όλη μας την ένταση να ξεσηκώσουμε τους γείτονες να τραγουδήσουν κι αυτοί.

8. Τραγουδήστε ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας ένα διαφορετικό τραγούδι ο καθένας. Προσπαθήστε να μην μπερδευτείτε και να μη γελάσετε! Όποιος γελάσει πρώτος, χάνει.

9. Μιμηθείτε μια τραγουδίστρια της όπερας ή έναν διευθυντή ορχήστρας ακούγοντας το αγαπημένο σας κομμάτι! 10. Διοργανώσετε ένα talent show ή μια βραδιά καραόκε με μπόλικο τραγούδι και χορό.

 

——————————————————

7η πρόταση από την Κωνσταντίνα Κουκολίτσου, μουσικός 

Simon says( 6-9 χρονών) Παίζουμε το παιχνίδι ο Σάιμον λέει με τις εξής οδηγίες:
• Χτύπα παλαμάκια
• Πιάσε τη μύτη
• Πιάσε τα αυτιά
• Χόρεψε
• Άνοιξε το στόμα
• Κάνε μια αστεία φάτσα
• Κάνε τον σκύλο
• Χοροπήδα
• Χτύπα τα χέρια στους μηρούς κ.λ.π.
Μουσική και ζωγραφική (για όλη την οικογένεια) Παίρνουμε όλοι από μια κόλα χαρτί και μαρκαδόρους . Είμαστε σε κύκλο ή ο ένας δίπλα στον άλλο. Ακούμε μια μουσική ( όποια μας αρέσει) και μόλις σταματήσει η μουσική σταματάμε να ζωγραφίζουμε και δίνουμε τη ζωγραφιά μας στον διπλανό μας . Μόλις ξεκινήσει η μουσική, συνεχίζουμε να ζωγραφίζουμε τη ζωγραφιά του διπλανού μας. Τελειώνουμε μόλις πάρουμε στα χέρια μας τη δικιά μας ζωγραφιά ή μόλις τελειώσει το μουσικό κομμάτι. Μουσική και χορός. Χορός με μπαλόνια (για όλη την οικογένεια) Φουσκώνουμε μπαλόνια και αφού παίξουμε ελεύθερα μετά γινόμαστε ζευγάρια. Βάζουμε μια μουσική και προσπαθούμε να χορέψουμε χωρίς να μας πέσει το μπαλόνι. Π.χ. βάζουμε το μπαλόνι στην κοιλιά , στην πλάτη, στο μέτωπο , στους γοφούς. Καλή διασκέδαση!
 
 
 
 
 
 
—————————————————–

12η πρόταση από τον Βιργινία Καραγιώργου

Καλημέρα και σας ευχαριστώ! Ονομάζομαι Βιργινία Καραγιώργου και είμαι μουσικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η δραστηριότητα αφορά τους μαθητές Γ, Δ, Ε και Στ τάξης του Δημοτικού. Ως στόχο έχει να δείξει πως η μουσική υπάρχει μέσα σε κάθε τέχνη υποβάλλοντας τον μαθητή στη διαδικασία να παρατηρήσει τις εικόνες, να σκεφτεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Απαντάμε στο online ερωτηματολόγιο και συζητάμε τον ρόλο της μουσικής στις δραστηριότητες που απαεικονίζονται

 

15η πρόταση : Βοηθήστε τον Καραγκιόζη να καταπολεμήσει τον Κορωναϊο

16η πρόταση: Mουσική τυφλόμυγα από την Κατερίνα Σταματίου

 
 
 
 
Top