#μένουμε σπίτι με μουσικές δραστηριότητες που εσείς μας προτείνετε

Η Σοφία Ελευθερίου, Μουσικός Παιδαγωγός μας προτείνει:
 

Μαθαίνουμε διασκεδάζοντας: Νότες από βαμβάκι

 

Τα παιδιά μέσα από τη βιωματική μάθηση, μαθαίνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα και αφομοιώνουν σε σύντομο χρόνο όλες τις πληροφορίες που τους μεταδίδεις. Και αν γίνεται μάλιστα με διασκεδαστικό τρόπο, έχεις κερδίσει την προσοχής τους στο μέγιστο δυνατό!

Στο σπίτι λοιπόν, μια μέρα “χρειάστηκα βοήθεια” για να φτιάξω κάποιες νότες από βαμβάκι. Ο βοηθός μου με μεγάλη προθυμία, προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Κι εδώ θα σας κάνω μία μικρή εξομολόγηση: Η βοήθεια που χρειαζόμουν ήταν στην πραγματικότητα μία επανάληψη που ήθελα να κάνει ο βοηθός μου, ακριβώς πριν αρχίσουν τα μαθήματα στο ωδείο. Αν λοιπόν, έλεγα “έλα να παίξουμε μουσική” η απάντηση θα ήταν αρνητική. Με αυτόν τον τρόπο, ένιωσε ο ίδιος ότι μου προσφέρει βοήθεια, περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα μας, κάνοντας ταυτόχρονα την επανάληψή μας! Με ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια!

 

Υλικά

Κάρτες με μουσικές αξίες που χρησιμοποιήσαμε εδώ
Χρωματιστά Pipe Cleaners
Ψαλίδι
Βαμβάκι

Διαλέξτε τα χρώματα που βλέπετε στην φωτογραφία. Είναι τα χρώματα των Boomwhackers, των μουσικών σωλήνων!

Κόβουμε τα Pipe Cleaners σε 2 κομμάτια.

Σχηματίζουμε μπάλες με το βαμβάκι.

Και δημιουργούμε τις μουσικές αξίες που βλέπουμε στις καρτέλες!

Τις ομαδοποιούμε.

Και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με όλα τα χρώματα.

Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μουσικά μοτίβα.

Και να τα παίξουμε ρυθμικά, ή χρησιμοποιώντας τους μουσικούς μας σωλήνες!

 

————————————————————

Μουσικό Παιχνίδι: Με όχημα μια μελωδία.. φτιάχνω μια ιστορία!

 

Μερικές φορές ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να μας αφηγηθεί μια ιστορία που μπορεί να παρασύρει τη φαντασία μας με περισσότερη δύναμη απ΄ όσο μια αφήγηση με λόγια ή μια εικόνα… Είναι ευκαιρία στις διακοπές μας που θα έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας να τον περάσουμε δημιουργικά μέσα από το παρακάτω μουσικό παιχνίδι!

Θα χρειαστούμε:

Ορχηστρικά κομμάτια κατά προτίμηση (από cd, youtube, spotify κλπ)

Λευκά ή χρωματιστά χαρτιά ώστε να δημιουργήσουμε καρτέλες (ένα χαρτί σε μέγεθος  Α4 το κόβουμε στα 4. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό χρώμα χαρτόνι για το κάθε συστατικό της ιστορίας μας)

Πολύ φαντασία

Κάθε μελωδία θα είναι η έμπνευση μας για να φανταστούμε και να αποτυπώσουμε στο χαρτί την έμπνευση μας! Πριν από κάθε μουσικό κομμάτι δίνουμε συγκεκριμένη οδηγία:

Αυτή η μουσική μας διηγείται…

–          τον ήρωα της ιστορίας μας

–          τον τόπο όπου διαδραματίζεται η ιστορία μας

–          το πρόβλημα  ή το στόχο του ήρωα

–          τον φίλο του ήρωα

–          τον εχθρό του ήρωα

–          και το τέλος της ιστορίας

Αφού ακούσουμε το μουσικό κομμάτι  δίνουμε χρόνο είτε για να ζωγραφίσουμε είτε για να γράψουμε (ανάλογα την ηλικία του παιδιού).

Στη συνέχεια με τα συστατικά που εμπνευστήκαμε δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη  ιστορία με αρχή – μέση – τέλος,  προσθέτοντας περιγραφές (του ήρωα, του φίλου, του εχθρού) και λεπτομέρειες (για τις καταστάσεις που ζει ο ήρωας μας).

Tip: Μπορούμε να ακούσουμε το soundtrack /τα μουσικά κομμάτια μιας παιδικής ταινίας (χωρίς να αποκαλύψουμε στο παιδί μας από ποια ταινία είναι) και να δημιουργήσουμε μία νέα ιστορία. Στη συνέχεια αποκαλύπτουμε την ταινία… πόσο σχέση έχει με τη δική μας ιστορία;

Επιπλέον ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι

Μια ηχητική βιβλιοθήκη στο σπίτι μας

Όταν ολοκληρώσουμε την ιστορία μας τότε διαλέγουμε ένα μουσικό κομμάτι ως  μουσικό χαλί και ενώ αφηγούμαστε την ιστορία μας την ηχογραφούμε με το κινητό μας! Η πρώτη ιστορία της ηχητικής μας βιβλιοθήκης  είναι έτοιμη!

Φτιάχνω παραμυθοσαλάτα

Όταν δημιουργήσουμε πολλές καρτέλες (αφού ακούσουμε πολλά μουσικά κομμάτια!) μπορούμε να τις ανακατέψουμε και να φτιάξουμε νέες ιστορίες. Έτσι έχουμε δημιουργήσει το δικό μας υλικό για πολλές μουσικές παραμυθοσαλάτες!

 

Καλή διασκέδαση!

άλλες δραστηριότητες από την Σοφία Ελευθερίου θα δείτε εδώ  https://www.therainbowplaysmusic.gr/

 

Δείτε τις υπόλοιπες δραστηριότητες που μας έστειλαν εδω

Top