#μένουμε σπίτι με μουσικές δραστηριότητες που εσείς μας προτείνετε

Καλημέρα και από εμένα και καλή δύναμη εύχομαι σε όλους. Κάποια παιχνίδια που θα ήθελα και εγώ να προτείνω:

• Μουσική τυφλόμυγα (αναγνώριση της χροιάς ) παιδιά από 4 χρονών και πάνω.

Ορίζω συγκεκριμένους ήχους για συγκεκριμένες κινήσεις στο χώρο, είτε με body percussion, είτε αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι είτε με μουσικά όργανα αν υπάρχουν.

Για παράδειγμα : Παλαμάκια: Πάω μπροστά, Στράκες: Στρίβω δεξιά, Χτυπήματα μολυβιού στο τραπέζι: Στρίβω αριστερά κ.ο.κ. Απομακρύνουμε το ένα παιδί από το χώρο στον οποίο θα παίξουμε, κλείνουμε τα μάτια του με ένα μαντίλι και οι υπόλοιποι που βρισκόμαστε στο σπίτι τοποθετούμε σε κάποιο σημείο το θησαυρό μας. Στη συνέχεια φέρνουμε το παιδί στο χώρο, το βοηθάμε να κάνει μία στροφή για να χάσει τον προσανατολισμό του και αρχίζουμε να παράγουμε τους ήχους που θέλουμε ώστε να του δώσουμε οδηγίες και να βρει τον θησαυρό μας. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ρυθμίζουμε και τη δυσκολία του παιχνιδιού . Για παράδειγμα αν θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο δυσκολίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ήχους για το «πάνω» και το «κάτω».

• Σιγανά και δυνατά. (Για παιδιά προσχολικής ηλικίας)

Εκτυπώνουμε από το διαδίκτυο πολλές μικρές εικόνες μιας γάτας και ενός ελέφαντα και τις κόβουμε ώστε να σχηματίσουμε καρτέλες. Εξηγούμε στο παιδί πως όταν του δείχνουμε τη γατούλα θα πρέπει να χτυπήσει παλαμάκια σιγανά, και όταν του δείχνουμε τον ελέφαντα, να χτυπήσει δυνατά. Για αρχή τοποθετούμε εμείς τις καρτέλες με την σειρά που θέλουμε (δημιουργούμε μια παρτιτούρα).  Αν για παράδειγμα τοποθετήσω τις καρτέλες με την εξής σειρά: γάτα- γάτα- ελέφαντας- γάτα-ελέφαντας, το παιδί πρέπει να παίξει σιγανά, σιγανά, δυνατά, σιγανά, δυνατά. Στη συνέχεια λέμε στο παιδί να τοποθετήσει με τη σειρά που θέλει εκείνο τις καρτέλες και να αναπαράγει την δική του παρτιτούρα. Σε επόμενο στάδιο η κάθε ακολουθία μπορεί να αποδοθεί και με κίνηση ( περπατηματάκια στις μύτες για την γατούλα και βαριά βήματα για τον ελέφαντα).

Εύχομαι να περάσει αυτό τη περιπέτεια γρήγορα και με το μικρότερο κόστος. Σταματίου Κατερίνα (Εκπαιδευτικός μουσικής).

 

Δείτε όλες τις προτάσεις που μας στείλατε εδώ

Top