«Η Φλόγα» του Λέοναρντ Κοέν καίει ακόμα

Η τελευταία ποιητική συλλογή του διάσημου καλλιτέχνη την οποία ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν τον θάνατό του, θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2018

 

Με τη «φλόγα» της δημιουργίας να καίει φωτεινή στο μυαλό και την καρδιά του φαίνεται πως ζούσε ο Λέοναρντ Κοέν λίγες μέρες πριν από τον Νοέμβρη του 2016, οπότε και έσβησε η «φλόγα» της ζωής του.

Ο διάσημος Καναδός καλλιτέχνης δούλευε πυρετωδώς μια ποιητική συλλογή με υλικό από τα μη δημοσιευμένα ποιήματά του και κάποιες επιλογές από τα σημειωματάριά του, την οποία πρόλαβε να ολοκληρώσει ελάχιστες μέρες πριν τον θάνατό του, σε ηλικία 82 ετών.

«Η Φλόγα» που εστιάζει στο «πώς ο πολιτισμός μας απείλησε την ύπαρξή της», είναι η τελευταία ποιητική συλλογή του Κοέν και πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 οπότε προγραμματίζεται να εκδοθεί για να την απολαύσουμε. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου θα αποτελείται από καινούργιο υλικό και όπως μας πληροφορεί ο μάνατζερ και διαχειριστής της περιουσίας του, Ρόμπερτ Κόρι, πρόκειται για «μια άνευ προηγουμένου ενδόμυχη ματιά στη ζωή και τη σκέψη αυτού του μοναδικού καλλιτέχνη και στοχαστή». 

Στην έκδοση θα συμπεριλαμβάνονται στίχοι των τραγουδιών από τα τελευταία τρία άλμπουμ του, καθώς και αυτοί των τραγουδιών στο “Blue Alert”(συνεργασία του με τη σύντροφό του, Anjani), αλλά και πεζά του και δικές του εικονογραφήσεις.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει, έναν χρόνο πριν, στο περιοδικό New Yorker, ο Κοέν είχε πει πως «η φυσική μου ώθηση είναι να τελειώσω πράγματα που έχω αρχίσει» καθώς και ότι σηκωνόταν πολύ πριν την αυγή, για να γράψει. «Έχω δουλειά να κάνω. Να φροντίσω υποθέσεις. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι τόσο άβολα … Κάποια στιγμή, αν έχεις ακόμα σώας τα φρένας, έχεις την ευκαιρία να βάλεις σε τάξη το σπίτι σου», είχε δηλώσει στον διευθυντή του περιοδικού, τον Ντέιβιντ Ρέμνικ.

Η ποίηση ήταν η πρώτη αγάπη του Κοέν, αφού προτού εκδώσει το πρώτο του άλμπουμ ως τραγουδιστής-τραγουδοποιός το 1967, είχε προλάβει να μπει στα βιβλιοπωλεία με το βιβλίο του “Let Us Compare Mythologies” το 1956.

Εν τω μεταξύ, στις 6 Νοεμβρίου 2017 η Lana Del Rey, ο Elvis Costello, ο Philip Glass, η Feist,ο Sting και ο γιος του Κοέν, Adam θα ενώσουν τις φωνές τους για το «A Tower Of Song: A Memorial Tribute to Leonard Cohen», μια μεγάλη αφιερωματική συναυλία στη μνήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη που θα γίνει στο Bell Center στο Μόντρεαλ.

Κείμενο: ελc team / Πηγή

Top