Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις: Uplifting and Joyful

10 μουσικά έργα που μεταδίδουν αναστάσιμα αισθήματα πνευματικής ανάτασης, χαράς, θετικής ενέργειας και αισιοδοξίας

Από τον Θανάση Δρίτσα

Μένουμε Σπίτι: Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αν. Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας προτείνει μουσικά έργα που συνδέονται με το Πάσχα.

Σε δύσκολους καιρούς περιορισμών κυκλοφορίας, κοινωνικής απόστασης και αυστηρής παραμονής στο σπίτι ή μουσική ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και βραβευμένος για την επιστημονική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως (συμπληρωματικού) θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική. Ο Θανάσης Δρίτσας προτείνει στη συνέχεια μια σειρά μουσικών έργων τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή την περίοδο μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω του «Μένουμε Σπίτι».

Στο πλαίσιο της εορτής της Ανάστασης και του Πάσχα προτείνονται προς ακρόαση (οικεία στο ευρύ κοινό) κλασικά μουσικά έργα τα οποία μεταδίδουν αναστάσιμα αισθήματα πνευματικής ανάτασης, χαράς, θετικής ενέργειας και αισιοδοξίας (Uplifting and Joyful). Έχουν επιλεγεί μελωδίες σε γρήγορο και ζωντανό τέμπο με χορευτικό επίσης χαρακτήρα σε ορισμένα έργα (βλ. δημοφιλείς ρυθμοί βαλς).

Στα πλαίσια προσέγγισης και των έργων της ελληνικής παράδοσης προτείνεται μεταξύ άλλων ένα αργό ηπειρωτικό κομμάτι σε μια μοναδική ερμηνεία από τον κορυφαίο Πετρολούκα Χαλκιά (κλαρίνο) σε περίτεχνο μουσικό διάλογο με τον νεαρό ταλαντούχο Βασίλη Κώστα (λαούτο). Τη διαχρονική «θεραπευτική» αξία της παραδοσιακής ηπειρωτικής μουσικής σχολιάζει ο Αμερικανός εθνομουσικολόγος Κρίστοφερ Κινγκ στο βιβλίο του «Ηπειρωτικό Μοιρολόι» το οποίο έγινε μάλιστα παγκόσμιο best seller.

Βλ. παρουσίαση Chr. King στο βίντεο link:

Στη συνέχεια προτείνονται για ακρόαση τα εξής μουσικά έργα (αναφέρεται ο τίτλος και το σχετικό link):

1. Edward Grieg, Morning Mood

2. JS Bach. Brandenburg Concert nr. 3 in G major

3. WA Mozart. Le Nozze Di Figaro. Overture

4. WA Mozart. Divertimento for strings no. 136 in D major

5. Johann Strauss II. Spring Waltz with optional Soprano Voice

6. Johann Strauss II. The Blue Danube op. 314 with Wiener Philarmoniker

7. Tchaikovsky. Waltz of the flowers from Nutcracker Suite

8. Lv Beethoven. Symphony nr. 7.

9. Lv Beethoven. Ode to Joy, Symphony nr. 9

10. Ηπειρωτικός Σκάρος. Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας

Top