«Το βιβλίο μουσικής ανάγνωσης» του Δημήτρη Βαρελά από τις εκδόσεις Fagottobooks
H συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια νέα πρόταση με βασικό της στόχο η διδασκαλία του σολφέζ να είναι ευχάριστη και να συνδέεται με τον «πραγματικό» κόσμο της μουσικής. Αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στη διδασκαλία ρυθμού και μελωδίας που προάγει μέσα από μια σύγχρονη παιδαγωγική σκοπιά την ολιστική διδασκαλία του σολφέζ.
Η ύλη εκτείνεται σε τέσσερα τεύχη διαβαθμισμένης δυσκολίας η οποία ακολουθεί τα αντίστοιχα οκτώ επίπεδα (grades) του αγγλικού συστήματος όμως εισάγει και κάποιες ουσιαστικές καινοτομίες. Ουσιαστικά, η ύλη των 8 επιπέδων (grades) του αγγλικού συστήματος περιέχονται στα 4 τεύχη του βιβλίου. Οι σπουδαστές που θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη διδασκαλία solfege θα μπορούν εύκολα να γνωρίζουν το επίπεδό τους σε περίπτωση συνέχισης των σπουδών τους στο εξωτερικό.
Σχετικά με το περιεχόμενο των βιβλίων, από την πρώτη ως την τελευταία άσκηση χρησιμοποιείται το φραζάρισμα και οι δυναμικές και δημιουργούνται μικρές κι αυτοτελείς μελωδίες, ενώ παράλληλα με τις ασκήσεις ενσωματώνονται και παραδείγματα από την κλασική, την ελληνική παραδοσιακή αλλά και την τζαζ και έθνικ μουσική.
Οι ασκήσεις συνοδεύονται από ακουστικό υλικό που ο κάθε μαθητής μπορεί να ακούσει διαδικτυακά τη συνοδεία και να μελετήσει αποτελεσματικά τις ασκήσεις του
Ήδη από το πρώτο τεύχος:
– χρησιμοποιούνται τροπικές και πεντατονικές κλίμακες
– εισάγονται τα κλειδιά Σολ, Φα και Ντο
– ενσωματώνονται μεικτοί ρυθμοί από την ελληνική παραδοσιακή μουσική
– ενισχύεται η έννοια των τετραχόρδων
– εναλλάσσονται κλίμακες με διέσεις και υφέσεις και το σημαντικότερο
– χρησιμοποιούνται ρυθμικές συλλαβές για να εδραιωθεί μια στέρεα αίσθηση του ρυθμού.
«Αν ήταν δυνατόν, όλοι οι μουσικοί θα ξεκινούσαν την εκπαίδευσή τους μαθαίνοντας να αναπαράγουν με τη φωνή τους prima vista (εκ πρώτης όψεως) κάθε παρτιτούρα, αλλά στην πραγματικότητα πολύ λίγοι λαμβάνουν μια τέτοια εκπαίδευση. Για πολλά χρόνια τα μαθήματα σολφέζ παραμελούνταν για χάρη των μαθημάτων μουσικών οργάνων και άλλων ακαδημαϊκών γνώσεων. Πρόσφατα βέβαια, όλο και περισσότερα μουσικά ιδρύματα συνειδητοποιούν τη σπουδαιότητα του μαθήματος και του δίνουν την θέση που του αναλογεί στο πρόγραμμα σπουδών». Δημήτρης Βαρελάς