Μουσικοκινητική έκφραση και δημιουργία: δημιουργικές δράσεις για εκπαιδευτικούς

Η δράση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που απασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, υλοποιείται 1 φορά την εβδομάδα και έχει διάρκεια 2 ώρες.

 

  • Φορέας: Ελληνικός Σύλλογος Μουσ/κινητικής Αγωγής Carl Orff (ΕΣΜΑ)
  •  Κατηγορία :Εκπαίδευση
  •  Περίοδος Υλοποίησης: 06-10-2017 έως 01-12-2017
  •  Ομάδα στόχου:Ενήλικες (18+)

 

Οι εκφραστικές και δημιουργικές ικανότητες του εκπαιδευτικού λειτουργούν ως προϋπόθεση κάθε αποτελεσματικής και επιτυχημένης διδασκαλίας. Ταυτόχρονα, αποτελούν συστατικά της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξής του. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα βασίζεται στις αρχές, τις αξίες και τα μέσα τηςμουσικοπαιδαγωγικής θεώρησης του CarlOrff (Orff-Schulwerk). Σύμφωνα με τοOrff-Schulwerkκάθε άνθρωπος είναι ικανός να παίξει μουσική, να τραγουδήσει, να χορέψει, να εκφραστεί και να δημιουργήσει.

Με εργαλεία μουσική, το λόγο και την κίνηση, οι τεχνικές της θεώρησης του Orff οδηγούν κάθε συμμετέχοντα στη μουσικοκινητική δημιουργία. Στο σεμινάριο μπορούν αν συμμετέχουν ταυτόχρονα ενήλικες με διαφορετικό υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων και μέσα από ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες αλληλεπίδρασης να αναπτυχθούν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, όλες οι δραστηριότητες οι οποίες προτείνονται μπορούν να αξιοποιηθούν στην διδακτική καθημερινότητα των εκπαιδευτικών βρίσκοντας εφαρμογή στις τάξεις διδασκαλίας τους, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

Το Orff-Schulwerk επιτρέπει σε κάθε εκπαιδευτικό να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερες ικανότητες και ενδιαφέροντά του και να διαμορφώσει τη δική του διδακτική προσέγγιση. Τον φέρνει σε επαφή με τη φωνή και το σώμα του και με την ιδέα της τέχνης ως κοινωνικό αγαθό. Δίνει εκφραστικές και δημιουργικές διεξόδους σε προσωπικές ανησυχίες και υπενθυμίζει ότι η τέχνη είναι δικαίωμα, ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους επαγγελματίες.

Περιεχόμενο δράσης: σύνδεση του ρυθμού του λόγου και της κίνησης, μουσικοκινητικές δημιουργίες βασισμένες σε ρίμες και λεκτικά παιχνίδια και παιχνιδοτράγουδα από όλο τον κόσμο, εκφραστική/δημιουργική κίνηση, σύνδεση ρυθμού και κίνησης, bodymusic, eξερεύνηση της φωνής, mουσικοκινητική επεξεργασία τραγουδιών, gραφική παρτιτούρα, oργανογνωσία, χρήση ηχηρών αντικειμένων και κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων.

Περισσότερες πληροφορίες

Top