Ιδέες για μια ευχάριστη αίθουσα μουσικής

Σίγουρα όλοι θα θέλαμε να υπήρχαν σχολικές αίθουσες μουσικής, γεμάτες με μουσικά όργανα, διακοσμημένες όμορφα, γεμάτες με μουσικά βιβλία και αφίσες.

 

Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερες ώρες διδασκαλίας για το μάθημα της μουσικής.

 

Αλλά ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με το υλικό που έχουμε, γιατί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ακόμη και με απλές ιδέες.

 

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες ιδέες για το πώς να αξιοποιήσετε την αίθουσα μουσικής, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι εσείς που είστε ειδικοί να μας στείλετε τις δικές σας προτάσεις!

 

Ξεκινάει η εκπαιδευτική χρονιά και μπαίνετε σε μια αίθουσα με άδειους τοίχους; Είναι ευκαιρία να γεμίσετε τους τοίχους αυτούς με υλικό που θα σας βοηθήσει στο μάθημά σας και θα κάνει τον χώρο πιο ευχάριστο. Από την εμπειρία σας αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να φανεί χρήσιμο, αλλά αν θέλετε έξτρα ιδέες, συλλέξαμε μερικές:

 

 

Αφίσες – Πίνακες

Ωραία προσθήκη είναι οι αφίσες που απεικονίζουν μουσικά όργανα. Ενδιαφέρον, επίσης, μπορεί να έχουν εικόνες από ορχήστρες, χώρους συναυλιών ή ακόμα και φράσεις σχετικές με τη μουσική που μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης για τα παιδιά.

 

Πίνακας λέξεων

Μπορείτε να φτιάξετε έναν πίνακα με βασικές λέξεις που αφορούν τη μουσική (όπως ρυθμός, μελωδία κ.λπ.). Θα αποτυπωθούν ευκολότερα στο μυαλό των παιδιών και θα μπορείτε να τις δείχνετε και κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε αυτές. Ίσως στην πορεία των μαθημάτων να μπορούν και τα παιδιά να συμπληρώνουν τον πίνακα με λέξεις ή σχετικές σκέψεις τους.

 

Πίνακας θεωρίας

Αντίστοιχος είναι και ο πίνακας μουσικής θεωρίας, που οπτικοποιεί όρους και έννοιες. Όλα αυτά μπορούν να διανθιστούν με σχήματα, χρώματα, αξίες, νότες κ.λπ.

 

 

Μουσικοί όροι – Μουσικές λέξεις

 

 

Μηνιαίο αφιέρωμα

Κάθε μήνα μπορείτε να αφιερώνετε λίγο χρόνο από το μάθημά σας, σε έναν σημαντικό μουσικό (ίσως με αφορμή τα γενέθλιά του) ή σε μια διαφορετική κουλτούρα. Οπότε για το διάστημα αυτό, ένας πίνακας με οπτικό υλικό (φωτογραφίες, χάρτες, ημερομηνίες κ.λπ.), θα βοηθάει στη συζήτηση και στην εξοικείωση των μαθητών με το εν λόγω θέμα.

 

Βιβλία μουσικής

Μια μικρή βιβλιοθήκη με βιβλία μουσικής, μουσική θεωρία και ιστορία, ή και παραμύθια με μουσικά θέματα, πάντα θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα σε ένα τοίχο.

 

Top