Μουσικοθεραπεία με την Ξανθούλα Ντακοβάνου

Από 4 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Ιουνίου
Κάθε Δευτέρα 10.30-12.30
Τα κρουστά της Τάκη, Πλαταιών 10 Κεραμεικός
πληροφορίες 6934795926

Νέος κύκλος στην ομάδα ‘Ψυχανάλυση και Μουσική’ από την Ξανθούλα Ντακοβάνου, ΜΑ, PhD

Η ομάδα ‘Ψυχανάλυση και Μουσική’ χρησιμοποιεί τη φωνή και τη μουσική με σκοπό τη διερεύνηση του ασυνείδητου και την ψυχοθεραπεία.

Η φωνή είναι η βαθύτερη έκφραση της ψυχής μας. Πάνω στη φωνή αποτυπώνονται όλα τα συναισθήματα. Φέρει το αποτύπωμα όλων των ψυχικών εμπειριών μας, πραγματικών ή φαντασιωσικών. Εκφράζει τη σωματική μας υγεία, καθώς δονεί το σώμα από τα τρίσβαθα των σπλάγχνων μέχρι την κορυφή της κεφαλής. Μας συντροφεύει από την εμβρυική μας ζωή ακόμα, καθώς η φωνή της μάνας ταξιδεύει μέσα από το αμνιακό υγρό για να χαιδέψει ή να ταράξει τα αυτιά μας.Η φωνή μας συνδέει με τον Άλλο, σημαντικό άλλο της πρώτης παιδικής ηλικίας μας, και κάθε σημαντικό άλλο της μετέπειτα ενήλικής ζωής μας – είναι συνυφασμένη με την ταυτότητά μας.

Σε αυτή την ομάδα, θα διερευνηθεί βιωματικά η σχέση με την προσωπική φωνή. Στη συνέχεια, μέσα από μια σειρά ασκήσεων εμπνευσμένων από την πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού σύμφωνα με σύγχρονες ψυχαναλυτικές θεωρίες, αλλά και μουσικών δομών δανεισμένων από τραγούδια του κόσμου, θα χαραχθεί η πορεία του καθενός από την αγκαλιά με το πρώιμο μητρικό σώμα, και την ομάδα, προς την αυτονομία. Παιχνίδι κι αυτοσχεδιασμός στο πρόγραμμα!

Η ομάδα χρησιμοποιεί, εκτός από τη φωνή, και μουσική ακρόαση αλλά και μουσικά όργανα με αυτοσχεδιαστικό τρόπο, σύμφωνα ‘Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα’ της Ξ. Ντακοβάνου, που είναι μέθοδος αναλυτικής ψυχοθεραπείας μέσω μουσικής που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Paris 7 από το 2012.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλείται ο αναγνώστης να συμβουλευτεί την προτεινόμενη βιβλιογραφία, παρακάτω.

Η ομάδα εργάζεται ψυχοδυναμικά, κι απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να δουλέψει πάνω στον ευατό του ψυχοθεραπευτικά μέσω της φωνής και της μουσικής. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.

Πληροφορίες – εγγραφές: dxanthoula@hotmail.com, 6934795926
Oι θέσεις είναι περιορισμένες!

Yπό την αιγίδα της Association Internationale Interactions de la Psychanalyse, Paris

Ξανθούλα Ντακοβάνου, ΜΑ, PhD

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι τραγουδίστρια, μουσικοθεραπεύτρια, ομοιοπαθητική Ιατρός, διδάκτωρ ψυχανάλυσης και ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Paris 7 και εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Association Internationale Interactions de la Psychanalyse με έδρα το Παρίσι.

Ως μουσικοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια, έχει κλινική εμπειρία από το 2006 ως σήμερα σε δομές ψυχικής υγείας σε Γαλλία και Ελλάδα.
Διδάσκει φωνή και μουσικοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο Paris 7 Denis Diderot από το 2012 και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το 2016, ενώ έχει συνεργαστεί επίσης επιστημονικά και διδακτικά με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη φωνή και τη μουσικοθεραπεία σε σημαντικές πανεπιστημιακές και ψυχαναλυτικές εκδόσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ως μουσικός, έχει διεθνή δισκογραφία και καριέρα διεθνούς αναγνώρισης στο Παρίσι από το 2005, με 2 προσωπικούς δίσκους, 10 δίσκους ως καλεσμένη τραγουδίστρια, συμμετοχές σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και Γαλλία, καθώς και εξαιρετικές κριτικές στο διεθνή τύπο. Eίναι μέλος της γαλλικής εταιρίας μουσικοσυνθετών SACEM.

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες: art-philosophy.edu.grwww.musamusic.gr

Σχετική βιβλιογραφία και αρθρογραφία

Ντακοβάνου Ξ., «Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα : Μεταξύ Ψυχανάλυσης και Μουσικής, μια κλινική εφαρμογή», in Τέχνη, Φιλοσοφία, Θεραπεία, επιμέλεια Λάζου Α., Πατιός Γ., εκδόσεις Αρνατούτη, Αθήνα, 2016
Dakovanou X., Le musicodrame analytique : entre musique et psychanalyse, une application clinique, Revue Topique No 129, L’Esprit du Temps, Paris, décembre 2014, p. 69-86
Dakovanou X., Quand l’âme chante : la voix mélodique et son pouvoir affectif, Revue Topique No 120, p. 21-37, Paris, septembre 2012

Μουσικά Links
Δίσκος «H Kυρά κι η Βάρκα», 2015. Xanthoula Dakovanou et l’ensemble Anassa – La Barque de l’Oubli – Η Βάρκα της Λήθης

Live στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο France Musique, 2015 – “Feggaraki mou” par Xanthoula Dakovanou et l’ensemble… – En direct dans la Matinale culturelle, la chanteuse et compositrice grecque Xanthoula Dakovanou et l’ensemble Anassa interprètent
Δίσκος «Gaïtani, 2010 – Live στη γαλλική κρατική τηλεόραση France 2 – Trio Tzane / Gaïtani / Sedenki

facebook event

Top