Η αρχιτεκτονική στην καθημερινότητα του παιδιού

Πριν καν μάθουν να μιλάνε καλά-καλά, η αρχιτεκτονική είναι για τα καλά στη ζωή των παιδιών. Από τα σπίτια και τα κάστρα που φτιάχνουν με τα πρώτα τους τουβλάκια ως τις γέφυρες και τις φανταστικές πολιτείες που σκαρφίζονται και αποτυπώνουν στις ζωγραφιές τους.

Παίξτε μαζί με το παιδί και μέσα από το παιχνίδι βοηθήστε το να αντιληφθεί την έννοια του χώρου, του μεγέθους και της κλίμακας.

Ιδού κάποιες ιδέες!

1. Κάντε μια βόλτα με το παιδί στην πόλη

Προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν τη βόλτα σας. Σημειώστε σε έναν χάρτη τα σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος (πλατείες, αξιόλογα κτίρια, μνημεία, πάρκα κ.λπ.) και κάποιες εξτρά πληροφορίες, όπως π.χ. πότε χτίστηκε ένα σημαντικό κτίριο. Καθ΄όλη τη διάρκεια της βόλτας σας μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να παρατηρεί τους χώρους και να σας κάνει ερωτήσεις, τις οποίες θα προσπαθείτε να απαντάτε μαζί. Πείτε του να ψάξει να βρει το αγαπημένο του κτίριο και ρωτήστε το γιατί το επέλεξε, ρωτήστε το ποιο είναι το λιγότερο αγαπημένο του και τι θα έκανε για να το αλλάξει. Στο τέλος της βόλτας σας μπορείτε να του δώσετε χαρτί και μαρκαδόρους και να φτιάξετε μαζί έναν χώρο ή ένα κτίριο που του κέντρισε το ενδιαφέρον. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και σε κάθε σας ταξίδι μαζί με το παιδί ρωτώντας το ποιες διαφορές εντοπίζει από μέρος σε μέρος, γιατί τα σπίτια είναι τόσο διαφορετικά από την μια πόλη στην άλλη κ.λπ.

2. Διαβάστε ένα βιβλίο με θέμα την αρχιτεκτονική

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν αρκετά αξιόλογα βιβλία για παιδιά με θέμα την αρχιτεκτονική. Διαβάστε μαζί το βιβλίο, συζητήστε το και ύστερα προσπαθήστε να φτιάξετε το αγαπημένα σας κτίριο μέσα από το βιβλίο με ότι αντικείμενα έχετε στο σπίτι. Εμείς ξεχωρίσαμε τα βιβλία: o Μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας, Ίγκι Πεκ ο αρχιτέκτονας, Οι ουρανοξύστες και  Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη. Καλή ανάγνωση!

3. Φτιάξτε τρισδιάστατες κατασκευές

Επειδή το προηγούμενο παιχνίδι μάλλον θα σας κάνει το σπίτι άνω κάτω, δοκιμάστε να του δώσετε το παιχνίδι ”γεωμετρικά σχήματα”, με το οποίο θα μπορεί να φτιάχνει τα δικά του μοντέλα κτιρίων και να ζωντανεύει την πόλη του. Κι αν πάλι δεν του φτάνει και θέλει να χτίσει μια ακόμη μεγαλύτερη πόλη, τότε επιλέξτε το παιχνίδι ”συνδέω και χτίζω”, το οποίο περιέχει 180 σφαίρες, 180 καλάμια και 40 πιθανά σχέδια για ατέλειωτες ώρες αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

4. Φτιάξτε ένα κάστρο, έναν πύραυλο ή ένα καταφύγιο

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους οχυρό. Να πειραματιστούν, να συναρμολογήσουν, ένα κάστρο ή ένα ιγκλού και μετά να το αποσυναρμολογήσουν και να φτιάξουν κάτι καινούριο. Μέσα από το παιχνίδι ”τρελά κάστρα” θα μάθουν να κατανοούν την έννοια του χώρου, της κλίμακας και του μεγέθους κι όλα αυτά θα τα μάθουν παίζοντας.

5. Μετρώ με το κυβικό μέτρο

Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας μονάδα μέτρησης του όγκου. Βοηθήστε το παιδί να συναρμολογήσει το κυβικό μέτρο και μετρήστε μαζί όλους τους χώρους του σπιτιού!

Αφήστε τα παιδιά να πειραματιστούν και με οδηγό τη φαντασία τους να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους!

Top