Η ζωή και το έργο της Γιαγόι Κουσάμα έγιναν βιβλίο για παιδιά

Η ζωή και το ταξίδι της διάσημης Γιαπωνέζας εικαστικού Γιαγόι Κουσάμα, έγινε παιδικό βιβλίο σε εικονογράφηση της Ellen Weinsteinκαι σε επιμέλεια της Sarah Suzuki του MoMA. Το βιβλίο, με τίτλο “Yayoi Kusama: To Infinity and Beyond!“, καταγράφει τους σταθμούς της καριέρας της 88χρονης εκκεντρικής εικαστικού, ξεκινώντας από την περίοδο που ως παιδί μεγάλωσε στο Matsumoto της Ιαπωνίας, μέσα στις φυτείες και τα φυτώρια με κολοκύθες της οικογένειάς της, σύμβολο που χρησιμοποιεί διαρκώς και μέχρι σήμερα στο έργο της.

Η μητέρα της ήθελε να ζήσει μια ζωή παραδοσιακή, ενώ η ίδια ήθελε να γίνει καλλιτέχνης και αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την ακαμψία της ιαπωνικής σχολής τέχνης, στην οποία φοίτησε, ζωγραφίζοντας με το παραδοσιακό ιαπωνικό ύφος. Θέλοντας να ζήσει μια ζωή απαλλαγμένη από κανόνες, η Κουσάμα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε διάσημη για τις ζωγραφιές της με τελείες και τα γιγαντιαία βελούδινα γλυπτά της.

Το βιβλίο τελειώνει με την επιστροφή της Κουσάμα στην Ιαπωνία, όπου καθημερινά μέχρι και σήμερα δημιουργεί το σύνολο της δουλειάς της στο στούντιό της, κοντά στην ψυχιατρική εγκατάσταση του Τόκιο, στην οποία έχει ζήσει, οικειοθελώς, από το 1977 – έχοντας αναφέρει ότι έζησε οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις για όλη της τη ζωή.

 

 

 

 

 


Πηγή

Top